Χωρίς να ζητήσει “»συμβουλές» από τους Δημοτικούς Συμβούλους για τις νομικές ενέργειες, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου αποφάσισε να προσφύγει κατά του Ελληνικού Δημοσίου για να ακυρωθούν τα πρόστιμα από τη μη συμμόρφωση του Δήμου μας στο θέμα της αποχέτευσης, αλλά και για να σταματήσει η μερική οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος.

Για τη μεν πρώτη προσφυγή, φυσικά και συμφωνώ και θα συμφωνούσαν και οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι, στο σκεπτικό ότι αποτελεί μία ύστατη προσπάθεια για να αποφύγουμε τα εξοντωτικά πρόστιμα που πρόκειται να μας επιβληθούν.

Η δεύτερη όμως προσφυγή, μόλις λίγες μέρες μετά, για να σταματήσει η μερική οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ουσιαστικά αποτελεί ενέργεια της Δημοτικής Αρχής που καθυστερεί τις διαδικασίες για την οριοθέτηση και τίθεται ενάντια στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ουσιαστικά οι δύο προσφυγές είναι αντικρουόμενες γιατί στη μία αναφέρουμε ότι δεν είναι υπαιτιότητα του Δήμου οι καθυστερήσεις και στη δεύτερη βάζουμε εμπόδια σε μία διαδικασία που, κατά το ελληνικό Δημόσιο, αποτελεί μέρος της επίλυσης του θέματος της αποχέτευσης.

Νομικά η θέση του Δήμου μας επιβαρύνεται με την κατάθεση της δεύτερης προσφυγής, καθώς αποδυναμώνει την πρώτη προσφυγή κατά των προστίμων που αποτελεί θέμα «ζωής και θανάτου» για τον Δήμο μας.

Με την επιλογή του κου Γεωργακαράκου για τις νομικές αυτές υποθέσεις είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς πρόκειται για τον δικηγόρο που έφερα στο προσκήνιο στις εκλογές του 2014 με το συνδυασμό της Δύναμης Ανάπτυξης, ως εξειδικευμένο σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα ήμουν, ωστόσο, πιο ήσυχος αν οι κινήσεις του Δήμου ήταν αποτέλεσμα της συνισταμένης των απόψεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Τέλος, η φοβία του Δημάρχου να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της αποχέτευσης, αίτημα και δικό μου και πολλών δημοτικών συμβούλων, γεννά πολλά ερωτηματικά και κινδύνους για το Δήμο μας.

Ανδρέας Βασιλόπουλος

Καθηγητής Γεωπληροφορικής

Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου

Επικεφαλής Δύναμης Ανάπτυξης

Πηγή www.rpn.gr/?p=59081