Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το 3ήμερο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στην Θεσσαλονίκη. Περισσότεροι από 500 αυτοδιοικητικοί αντάλλαξαν απόψεις, διαφώνησαν ήρεμα ή με ένταση, παρουσίασαν τις διαφωνίες τους με την Κυβέρνηση, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον Δήμο τους.

Στο συνέδριο παρακολούθησα ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου μας τις κεντρικές ομιλίες και συμμετείχα στις θεματικές ενότητες “Χρηματοδότηση επενδυτικών έργων ΟΤΑ”, “Ανάπτυξη-Καινοτομία-Επιχειρηματικότητα” και “Πολιτική Προστασία”, μεταφέροντας προβλήματα και του δικού μας Δήμου, παίρνοντας όμως παράλληλα και παραδείγματα και καλές πρακτικές άλλων Δήμων.

Ενδιαφέρον είχε η έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας των Δημάρχων στην αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής δημοτικών εκλογών, όπου προβλέπεται η κατάργηση των παρατάξεων και η ξεχωριστή εκλογή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων. Δεν προβλήθηκαν όμως, κατ’ εμένα, σοβαρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν την πλήρη απόρριψη και όχι προτάσεις βελτίωσης του νέου εκλογικού Νόμου.

Εξωφρενική ήταν η ομολογία της Δημάρχου Κάσου, όπου ανέφερε ότι λειτουργεί έναν Δήμο χωρίς κανέναν υπάλληλο (μοναδικό φαινόμενο στην χώρα μας), αλλά και η ομιλία άλλων αυτοδιοικητικών από νησιά, όπου ανέφεραν τον αποκλεισμό που βιώνουν το χειμώνα με τα λιγοστά δρομολόγια πλοίων, δείχνοντας πόσο απροστάτευτα αφήνουμε τα ακριτικά νησιά – σύνορά μας.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν συνολικά περίπου 120 Δήμαρχοι, τονίζοντας τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν και ζητώντας να καταγραφούν συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν στις ιδιαίτερες ανάγκες του τόπου τους.