Συζητήθηκε σήμερα ο ισολογισμός του Δήμου μας, όπως τον συνέταξε η εταιρεία λογιστών με την υποστήριξη της οικονομικής μας υπηρεσίας. Δυστυχώς για άλλη μία φορά, από μία τόσο σημαντική συνεδρίαση, οι απουσίες συμβούλων ήταν υπερβολικά πολλές.

Ως Δύναμη Ανάπτυξης, ψηφίσαμε τον ισολογισμό που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή. Αναμφίβολα πρόκειται για έναν ισολογισμό που δείχνει μία καλή κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου, όπως άλλωστε έδειχνε και ο ισολογισμός του 2013.

Προβληματισμό δημιουργεί η συγκριτική εικόνα με πέρυσι, διότι ο Δήμος δείχνει να παραμένει στάσιμος σε ότι αφορά στα περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό, βαριά μηχανήματα, κλπ. Αυτό σημαίνει ότι έγινε μηδενική αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων (ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκών κονδυλίων). Φυσικά ο ισολογισμός αυτός αφορά το 2014 και αντικατοπτρίζει κατά τα 2/3 τη δημαρχιακή θητεία Χριστόπουλου.

Τέλος, όπως δήλωσε και στο δημοτικό συμβούλιο ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα σε δύο πράγματα.

1) Πρέπει για τον επόμενο ισολογισμό, η Δημοτική Αρχή να ζητήσει από την εταιρεία λογιστών που θα αναλάβει, να παρουσιάσει απλούς και κατανοητούς δείκτες διότι ο μέσος δημότης και δημοτικός σύμβουλος δεν έχει τις γνώσεις να διαβάζει ισολογισμούς. Αυτό, που σε άλλες χώρες ήδη εφαρμόζεται στον δημόσιο τομέα, ονομάζεται «popular reporting” και αποτελεί υποχρέωση.

2) Πρέπει επιτέλους στα οικονομικά του Δήμου να δούμε και στοιχεία αναπτυξιακά, δηλαδή επενδύσεις που στο μέλλον θα φέρουν οι ίδιες έσοδα. Αυτό είναι απαραίτητο διότι πρέπει πλέον ο Δήμος μας να σταματήσει να βασίζεται αποκλειστικά στα κρατικά χρήματα (που συνεχώς λιγοστεύουν) και στα έσοδα από Δημοτικά Τέλη (που πρέπει να λιγοστέψουν). Πρέπει επιτέλους να βάλει τις βάσεις για δραστηριότητες που θα φέρουν πρωτογενή έσοδα το 2016-2017.

Δύναμη Ανάπτυξης