Η τελευταία εικόνα του Δημοτικού μας Συμβουλίου, με όλα τα έδρανα της αντιπολίτευσης κενά, θεωρώ ότι δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι κάθε ένας σύμβουλος ξεχωριστά έλειπε χθες για τους δικούς του λόγους.
Ασφαλώς όλοι έχουμε επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Η απουσία όμως όλων μαζί αποτέλεσε μία ατυχή συγκυρία που δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να μας αφήσει αδιάφορους.
 
Είναι πλέον γνωστό ότι οι απουσίες, πέραν κάθε λογικής και πέραν κάθε ανοχής των κανόνων λειτουργίας του συμβουλίου μας, είναι υπερβολικές. Έχοντας προσωπική άποψη για το κύρος και την ικανότητα του Προέδρου κ. Μώρου, αναλογίζομαι την πίεση που νιώθει σε κάθε συνεδρίαση όταν διαπιστώνει τις επαναλαμβανόμενες απουσίες. Από τον κανονισμό, εκείνος είναι ο θεσμικά υποχρεωμένος να λάβει μέτρα, να προειδοποιήσει τους απόντες, να διασφαλίσει ότι τηρείται ο κανονισμός.
Δυστυχώς στη χώρα μας, κατηγορείται εκείνος που προβάλει ένα πρόβλημα και όχι εκείνοι που συμμετέχουν σε αυτό. Παρόλα αυτά, εγώ προσωπικά ως δημοτικός σύμβουλος νιώθω υποχρεωμένος να αντιδράσω δημόσια όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, όπως άλλωστε είχα πράξει πέρυσι (τότε μόνος μου) δημοσιοποιώντας τις απουσίες του 2016. Ενδεχομένως αυτή τη φορά πλέον να αντιδράσουν και άλλοι συνάδελφοι.
Το σίγουρο είναι όμως ότι ο Πρόεδρος πρέπει να ενεργοποιηθεί προειδοποιώντας τους εκ συστήματος απόντες. Επίσης θεωρώ απαραίτητο να συγκληθεί μία συνεδρίαση ΔΣ όπου θα συζητηθεί ο κανονισμός λειτουργίας διεξοδικά, διότι πολύ συχνά πλέον η καταστρατήγησή του γίνεται αντικείμενο συζήτησης, βλάπτοντας τη λειτουργία του ΔΣ και την εικόνα όλων των Δημοτικών Συμβούλων.
Δρ. Ανδρέας Βασιλόπουλος