Οι… «Αγγαρεία κάνω…ποινή εκτίω»… «Αόρατοι» Δημοτικοί Σύμβουλοι Ραφήνας-Πικερμίου

Πριν από περίπου ένα χρόνο, με αφορμή επαναλαμβανόμενα συστηματικά φαινόμενα απουσίας… αιρετών από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, (απαξία σε πολίτες και θεσμό αποτελεί η στάση αυτή, για να εξηγούμαστε…) καλούσαμε ως «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ» τον πρόεδρο του ΔΣ του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου να μας πληροφορήσει εάν υπάρχουν συστηματικά απόντες, εάν είναι δικαιολογημένοι και σε γνώση του προεδρείου, και εάν δεν είναι , εάν θα εφαρμόσει επιτέλους τον κανονισμό.

Τι λέγαμε τότε προς τον πρόεδρο του ΔΣ μπορείτε να διαβάσετε εδώ ΕΔΩ

Απάντηση περιέργως δεν δόθηκε ποτέ. Το φαινόμενο συνεχίστηκε…και συνεχίζεται…

Και δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα πολιτικής στάσης ή προσωπικής ηθικής ή αντίληψης των πραγμάτων, τινών εξ εκείνων που σπρώχνονταν να «σώσουν» την πόλη και τους δημότες προ των εκλογών και μετά «έκοψαν ρόδα μυρωμένα». . Είναι πια και ζήτημα αισθητικής, με όλους αυτούς τους «αόρατους» … αιρετούς.

Υπάρχουν βέβαια και οι συστηματικά ΑΜΙΛΗΤΟΙ, χωρίς καμία τοποθέτηση, ΠΟΤΕ, που απλά ψηφίζουν. Ναι ή Όχι. Απλά. Αλλά με αυτούς τους ωσεί παρόντες, θα ασχοληθούμε άλλη φορά…

Είναι χαρακτηριστικά αποκαρδιωτική και εξόχως προβληματική, η εικόνα του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, με όλες τις καρέκλες της αντιπολίτευσης άδειες, πλήν εκείνης του Γ. Βουδούρη και λίγο αργότερα της κυρίας Στέφου. Για επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων…ούτε λόγος να γίνεται. Μόνο ο γραμματέας του ΔΣ Α. Βασιλόπουλος παρών. Δεν είναι όμως το στιγμιαίο του πράγματος το προβληματικό. Θα ήταν άδικη μια τέτοια γενική αναφορά, για εκείνους που τιμούν το ρόλο τους και έτυχε να απουσιάσουν τη συγκεκριμένη φορά. Και υπάρχουν τέτοιοι. Είναι απλά η αφορμή. Το δομικό πρόβλημα είναι η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά απαξίας από ορισμένους.

Επειδή τα πράγματα είναι απλά, δε χωρούν υπεκφυγές και μισόλογα, και για να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας όλοι, καλούμε τον πρόεδρο του ΔΣ, να δημοσιοποιήσει άμεσα, ώστε να είναι σε γνώση κάθε πολίτη αυτής της πόλης, τον κατάλογο των παρουσιών και των απουσιών ενός εκάστου των μελών του Δημοτικού μας Συμβουλίου στο σύνολο των συνεδριάσεων του μέχρι σήμερα.

Γιατί (πρέπει να τονιστεί αυτό) σε αντιδιαστολή με τους «αόρατους», δεν είναι όλοι έτσι. Ωσεί παρόντες, «αόρατοι», ή απόντες.

Υπάρχουν και άνθρωποι που δουλεύουν συστηματικά και το «παλεύουν» Αδιάφορο εάν συμφωνείς ή διαφωνείς ad hoc πολιτικά μαζί τους. Συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, είναι παντελώς αδιάφορο επίσης. Τιμούν με τη στάση τους, τους πολίτες που με τη σειρά τους τους τίμησαν στις εκλογές. Είναι εκεί. Στην κοινωνία, στη γειτονιά, στο Δήμο, στα συμβούλια (δημοτικά ή τοπικά), στη διαβούλευση, στα σχολειά, τους αθλητικούς, πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους.

Παλεύουν. Καταθέτουν απόψεις. Προτείνουν λύσεις. Ελέγχουν τον τρόπο του πολιτεύεσθαι της δημοτικής αρχής

Γιατί η συμμετοχή στα κοινά είναι ευθύνη. Δεν είναι παιγνίδι δημοσίων σχέσεων και δεν εξαντλείται σε φωτογραφήσεις, χειραψίες, μεγάλα λόγια και χαμόγελα.

Εκτός κι αν ορισμένοι είναι της άποψης «Αγγαρεία κάνω…ποινή εκτίω» του Βύρωνα Πολύδωρα.

Ε, λοιπόν, για να τελειώνουμε κάποτε με τις…αγγαρείες, «οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα» , για όποιον δε θέλει ή δεν μπορεί.

ΥΓ: Η τήρηση των προβλεπομένων από τον κανονισμό λειτουργίας των ΟΤΑ, είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, του προέδρου.

Η επιλογή όμως των εκπροσώπων μας, είναι δική μας δουλειά κι ευθύνη. Όπως και ο έλεγχος των πεπραγμένων τους. Είτε είναι διοίκηση, είτε όχι

Του Χρήστου Τσεμπέρη

www.irafina.gr