Μία διαφορετική προσέγγιση για τα προβλήματα πόλης-λιμανιού, είχε ο καθηγητής Ανδρέας Βασιλόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του «Εάν κοιτάξουμε τον χάρτη, όλες οι πόλεις που έχουν λιμάνι ευημερούν. Εμείς δεν έχουμε βγει έξω από την πόλη μας, στο λιμάνι της Βενετίας για παράδειγμα, να δούμε πως αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα….»

Διαβάστε αυτολεξεί, όλα όσα είπε:

«Το πρόβλημα της Ραφήνας βρίσκεται στο ότι μεγάλωσε το λιμάνι και η πόλη δεν ακολούθησε αυτή την εξέλιξη. Δεν παρακολούθησε με τις υποδομές της και τις υποδομές που θα μπορούσε να έχει διεκδικήσει την ανάπτυξη του λιμανιού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν τα προβλήματα που είπαμε και εγκλωβιστήκαμε ως λιγότερο ισχυροί, πίσω από ένα ισχυρό λιμάνι. Και αυτή είναι η συζήτηση που έχουμε σήμερα.

Το εάν πρέπει να μειωθούν τα πλοία; Η δική μου άποψη είναι ότι αυτό είναι ανεξάρτητο του προβλήματός μας. Και είναι ανεξάρτητο διότι από τη μία λέμε ότι εάν μειωθούν τα πλοία θα βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στην πόλη, από την άλλη μεριά λέμε, λέω δηλαδή, ότι είναι ο μόνος μοχλός δύναμης που έχει η πόλη. Είναι το μόνο που διαφοροποιεί αυτή την πόλη από τη διπλανή που είναι η Παλλήνη για παράδειγμα.

Εάν κοιτάξουμε τον χάρτη, όλες οι πόλεις που έχουν λιμάνι ευημερούν. Είναι από τις πλουσιότερες πόλεις που υπάρχουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη. Δεν έχουμε βγει πέρα από την πόλη, πέρα από τη χώρα, να δούμε άλλα μεγάλα λιμάνια, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, της Βενετίας να φέρω παράδειγμα που έχει και πάρα πολλές φυσικογεωγραφικές δυσκολίες, να δούμε πώς αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Με πάργκινγκ όπως είπε και ο κ. Μικρόπουλος υπογειοποιημένα, με πάρκινγκ μέσα σε κτίρια, με πεζοδρόμους σε συγκεκριμένα σημεία για να μπορεί ο επισκέπτης να περπατήσει, ώστε να επωφεληθεί η πόλη από την άφιξη επισκεπτών, με αστυνόμευση σωστή και με συνέπεια, δηλ. εδώ ποτέ δεν θα παρκάρεις, θα σου έχω όμως χώρο στάθμευσης εκεί που σε βολεύει.

Θεωρώ λοιπόν, ότι η λύση μας βρίσκεται στο να προσαρμοστεί και η πόλη, γύρω από το λιμάνι. Ασφαλώς, πυροσβεστικά μέτρα για φέτος, μπορεί να πρέπει να υπάρξουν. Μακροπρόθεσμα όμως, η λύση μας είναι να στηριχθούμε πάνω στον κόσμο που φέρνει το λιμάνι και να δούμε άλλες πόλεις πως εκμεταλλεύτηκαν αυτόν τον κόσμο.

Δεν μπορώ μέσα σε 5 λεπτά χρόνο να κάνουμε μία λεπτομερή συζήτηση για αυτά, μπορούμε όμως να συζητήσουμε με άλλες Δημοτικές Αρχές σε άλλες πόλεις-λιμάνια, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα, είχαν τις ίδιες δεσμεύσεις, είχαν επίσης πλοιοκτήτες που ήταν πανίσχυροι, και κατάφεραν να συνεργαστούν με το λιμάνι και όχι να βρεθούν σε κόντρα, η οποία τελικά δημιουργεί μόνον κακό όνομα στην Ραφήνα και όποιος έρχεται τελικά εδώ, έρχεται μόνον για να φύγει επειγόντως.

Ήθελα να πω, ότι μέρος της λύσης που αναζητούμε βρίσκεται έξω από την Ραφήνα. Βρίσκεται σε άλλες πόλεις λιμάνια που έχουν αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα και τα έχουν επιλύσει. Μην ξεχνάμε, ότι ο μόνος λόγος για να έρθει εδώ η Αττική οδός και ο Προαστιακός, είναι το λιμάνι μας. Εάν τελικά πετυχαίναμε αύριο το πρωί να έχει ένα πλοίο αυτό το λιμάνι, δεν θα ερχόταν ποτέ εδώ ούτε η Αττική οδός, ούτε ο Προαστιακός.

Η λύση μας είναι στην εναρμόνιση με το λιμάνι και όχι στον πόλεμο με το λιμάνι.
Ευχαριστώ.»