Ο γραμματέας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ανάπτυξης» Ανδρέας Βασιλόπουλος με επιστολή του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκφράζει την ανησυχία του για την αγορά της Ραφήνας και του Πικερμίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Χωρίς καμία στρατηγική μπαίνει και φέτος ο δήμος μας στην τουριστική περίοδο, ενώ, τουλάχιστον προεκλογικά, όλοι συμφωνούσαν ότι η αγορά χρειάζεται άμεσες ενέργειες στήριξης. Καθημερινά τα εμπορικά καταστήματα λιγοστεύουν, ενώ οι ειδικοί γνωρίζουν ότι κάτω από έναν κρίσιμο αριθμό επιχειρήσεων η συρρίκνωση είναι αναπόφευκτη.

Πριν από μερικούς μήνες, είχα μία επιστημονική αποστολή στο λιμάνι της Βαρκελώνης, όπου τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του. Ένας συνάδελφος από το εκεί Πανεπιστήμιο με ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και μου εξήγησε πολλά από αυτά που γίνονται και δεν φαίνονται. Ανάμεσα στα πολλά, αξίζει να μεταφέρω μία φράση. «Όταν βλέπουμε ένα μαγαζί να κλείνει, αμέσως τρέχουμε να δούμε γιατί έκλεισε. Εάν είναι λόγοι βιωσιμότητας, τότε για κάθε επιχείρηση που κλείνει θα ακολουθήσουν άλλες δύο και η καταστροφή θα έρθει πολύ σύντομα».

Εμείς, ανάμεσα από το αεροδρόμιο και το λιμάνι, μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα και με περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, έχουμε όλα τα εφόδια για να αναβιώσουμε οικονομικά την περιοχή μας. Αρκεί να κάνουμε το βουνό, τη θάλασσα και τα δρομάκια της αγοράς ελκυστικά, να οργανώσουμε βασικές υποδομές και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις.

Αντιθέτως, ο Δήμος υποδέχεται τους τουρίστες μας, και φέτος, με σκουπίδια και λύματα στους δρόμους, λιγοστά πάρκινγκ, κυκλοφοριακή συμφόρηση, πρόστιμα στάθμευσης και πολλά άλλα που όλοι γνωρίζουμε. Ο ΔΟΠΑΠ, από την πλευρά του, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην τουριστική προβολή και τη διαχείριση των τουριστών, περιορίζεται κυρίως σε εκδηλώσεις στο κολυμβητήριο και στο λόφο του οχυρού, προφανώς στη λογική της αποκέντρωσης δραστηριοτήτων.

Μιλώντας με επαγγελματίες της περιοχής μας, τουλάχιστον με όσους έχω την οικειότητα να προτείνω ορισμένα πράγματα, διαπίστωσα την αγωνία τους για το άμεσο μέλλον, αλλά και την πλήρη εγκατάλειψη από πλευράς της δημοτικής αρχής.

Φυσικά, δεν περιμένουμε από μία νέα Δημοτική Αρχή να λύσει άμεσα όλα τα προβλήματα. Επειδή όμως δεν είναι πλέον και τόσο «νέα», ορισμένα πρώτης προτεραιότητας, γνωστά και προ των εκλογών, έπρεπε να τα έχει τουλάχιστον δρομολογήσει.

Θεωρώ υποχρέωσή μας να ασχοληθούμε ως Δήμος με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και με την ανάπτυξη του τουρισμού. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, δυστυχώς όμως δεν αρκεί μόνο να καταθέτουμε προτάσεις στο Δήμο. Πρέπει η Δημοτική Αρχή να κατανοήσει και να αποδεχθεί ότι χρειάζεται η βοήθεια και η συνεργασία όλων στα σοβαρά θέματα. Ας προσπαθήσουμε επιτέλους όλοι μαζί.

Ανδρέας Βασιλόπουλος

Καθηγητής ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Επικεφαλής ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Ρ-Π