Ολοκληρώθηκε σήμερα η 9μελής Ελληνική αποστολή στην Κύπρο, με στόχο την αυτοψία σε Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και την ενημέρωση για τη λειτουργία τους.

Επισκεφτήκαμε τρία εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων σύγχρονης τεχνολογίας, ένα στην Λάρνακα (στην περιοχή του Μενεού), ένα στην Λευκωσία (περιοχή Ανθούπολης) και ένα στα κατεχόμενα εδάφη (στην περιοχή της Μιάς Μιλιάς). Αν και τα περισσότερα από όσα είδαμε και ειπώθηκαν τα γνώριζα, καθένα είχε κάτι να προσφέρει. Η περιήγηση πλαισιώθηκε από κρατικούς λειτουργούς του Συμβουλίου Αποχέτευσης Κύπρου, στελέχη της εταιρείας κατασκευής και στελέχη της εταιρείας λειτουργίας των ΚΕΛ, όλοι τους πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Το ΚΕΛ της Λάρνακας λειτουργεί από το 1995, πολύ πρόσφατα όμως αναβαθμίστηκε (δηλαδή φέτος) με την τεχνολογία των μεμβρανών. Επομένως δεν υπάρχει η σχετική εμπειρία για αστοχίες και προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει. Σημειωτέον ότι έχει εγκατασταθεί σε περιοχή Natura, όμως η Κύπρος μόλις πρόσφατα άρχισε να υποχρεώνεται να ακολουθεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς της όρους.
Το σημαντικό όμως, για όλα τα ΚΕΛ που είδαμε, είναι η τεχνολογία μεμβρανών και τα μέτρα ασφαλείας που πλέον λαμβάνονται για περιπτώσεις αστοχίας. Διπλές αντλίες, διπλές γεννήτριες, βοηθητικές δεξαμενές, αυτοματοποιημένο σύστημα SCADA για παρακολούθηση, συστηματικοί έλεγχοι ποιότητας, ομάδα άμεσης επέμβασης για επισκευές βλαβών, κλπ.. Όταν η ροή των λυμάτων υπερβαίνει (για όποιο λόγο) την ικανότητα επεξεργασίας ΔΕΝ υπάρχει διαρροή λυμάτων, αλλά βοηθητικές δεξαμενές συγκέντρωσης. Οι οσμές περιορίζοντας εντός λίγων αποθηκών και κτιρίων, κυρίως στο αρχικό στάδιο επεξεργασίας. Υπήρχε όμως υποσύστημα απόσμησης.

Το παραγόμενο, μετά την επεξεργασία, νερό στην περίπτωση της Λάρνακας πηγαίνει για άρδευση (υπό προϋποθέσεις), συμβάλλοντας στη γενικότερη στρατηγική εξοικονόμησης υδάτων, αποτελώντας και ένα μικρό έσοδο του σταθμού. Σε άλλες περιπτώσεις ρέει σε μία λίμνη και μετά τροφοδοτεί με συνεχή ροή ένα ποτάμι, εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Η παραγόμενη λάσπη ξηραίνεται και γίνεται δωρεάν λίπασμα (ακολουθείται επίσης η υπάρχουσα νομοθεσία).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το ΚΕΛ της Μιάς Μιλιάς στα κατεχόμενα εδάφη. Ενδιαφέρον γιατί αποτελεί παράδειγμα διαδημοτικής συνεργασίας, όπως εκείνη που θα έπρεπε να έχουμε με το γειτονικό μας Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Ενδιαφέρον και γιατί ενσωματώνει σταθμό συγκέντρωσης βιοαερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (η οποία διοχετεύεται στους ξηραντήρες του ΚΕΛ και μειώνει το λειτουργικό κόστος).
Η χρηματοδότηση φυσικά και θα δοθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο χρόνος όμως που απομένει είναι πραγματικά πολύ λίγος σε σχέση με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και εάν υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις κινδυνεύει το έργο να μην προλάβει να ενταχθεί. Προσωπικά θεωρώ εφικτό να ζητήσουμε και να λάβουμε πρόσθετη χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια Αττικής για ανάπλαση του χώρου εγκατάστασης, πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και γενικά δράσεις που αποτελούν κοινή καλή πρακτική σε άλλες χώρες.
Τέλος, ένα στοιχείο για το οποίο πρέπει επίσης να πολεμήσουμε, είναι να μην υπάρξει καμία δυνατότητα σε βυτία λυμάτων να συνδέονται στο ΚΕΛ. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και λόγω των οσμών που παράγονται και λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας βυτίων στην περιοχή μας. Το ΚΕΛ γίνεται να εξυπηρετήσει τους κατοίκους μας και όχι τα βυτία, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να πηγαινοέρχονται όπως σήμερα στο ΚΕΛ της Μεταμόρφωσης.
Ειδικής φύσης τεχνικές και επιστημονικές λεπτομέρειες θεωρώ ότι θα κουράσουν, είμαι όμως στη διάθεση όποιου το επιθυμεί να απαντήσω και να εξηγήσω με πρόσθετα στοιχεία, φωτογραφίες και βίντεο.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ήταν η μόνη δημοτική παράταξη που εξ αρχής είχε μελετήσει το θέμα σοβαρά με επιστημονικά στοιχεία και είχαμε ταχθεί ανοικτά υπέρ της δημιουργίας ενός τοπικού ΚΕΛ, σύγχρονων προδιαγραφών (βλέπε προεκλογικό πρόγραμμα για το ΚΕΛ ΕΔΩ ήhttp://www.dynamianaptyxis.gr/%CF%85%CF%…/%CE%BA%CE%B5%CE%BB ). Νομίζω ότι ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου όλες οι παρατάξεις που προεκλογικά έλεγαν άλλοτε ναι και άλλοτε όχι, και όλες οι παρατάξεις που ήταν κάθετα αντίθετες, να συνταχθούν με την ιδέα και να συμβάλλουν με δημιουργική, ειλικρινή και υπεύθυνη στάση.
Το ΚΕΛ έρχεται. Μπορούμε επιτέλους να παλέψουμε (όλοι μαζί ενωμένοι) ώστε να γίνει σωστά;
*Ανδρέας Βασιλόπουλος
Καθηγητής Γεωπληροφορικής
ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου
Επικεφαλής ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κιν. 6942 790900