Αποχέτευση και ΚΕΛ: Σκοπιμότητες ή απλή ανικανότητα;

Είναι αναμφισβήτητα απογοητευτικό το γεγονός ότι καμία από τις Δημοτικές Αρχές που πέρασαν από τον Δήμο Ραφήνας-Πικεμίου, δεν κατόρθωσε να δώσει τέλος στο χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης. Αρχικά ήταν θέμα πολιτισμού και κινδύνου της δημόσιας υγείας, μετά ήταν θέμα απειλής προστίμων, σήμερα είναι θέμα επιβολής προστίμων και αύριο θα είναι πολύ αργά.

Κατά τη διοίκηση Χριστόπουλου, θυμόμαστε όλοι τα διαρκή πισογυρίσματα μεταξύ Ψυτάλλειας και Πλατιού Χωραφιού, το επικοινωνιακό φιάσκο της μεγάλης συγκέντρωσης, την έλλειψη ενημέρωσης. Βέβαια τα 3,5 εκείνα χρόνια δεν έγινε σχεδόν κανένα έργο στον Δήμο, από το ΕΣΠΑ δεν πήραμε σχεδόν τίποτα, επομένως η επίλυση ενός προβλήματος σαν την αποχέτευση θα ήταν ακατόρθωτη.

Προσπερνώντας την εποχή εκείνη, φτάνουμε στο σήμερα, όπου Πιστικίδης και Μπουρνούς ξέφυγαν από την απραξία. Μυστικές συναντήσεις με παράγοντες στα Υπουργεία και με τον γειτονικό Δήμαρχο κ. Μάρκου, ανάθεση μελέτης στο ΕΜΠ, το περίφημο πρωτόκολλο συναντίληψης, αιφνιδιαστικό δημοτικό συμβούλιο για επείγουσα χωροθέτηση με αιφνιδιαστική εισήγηση για την Λακαθέλα που κατά την ψηφοφορία οι περισσότεροι ακούγαμε για πρώτη φορά. Αυτά και άλλα πολλά, συνθέτουν ένα σκηνικό κινήσεων που γίνονται μονομερώς από τον Δήμαρχο, χωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εξωφρενικό είναι μάλιστα ότι, στο ΔΣ του Δήμου μας την Πέμπτη 17.12.15 για το θέμα του ΚΕΛ, ο Γ.Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα διαχείρισης αποβλήτων κ. Καπετάνιος, προσκεκλημένος στη συνεδρίαση, είπε κάτι που αποτελεί σοβαρότατη κατηγορία για τη Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα είπε:
«Από το Καλοκαίρι του 2015 συναντηθήκαμε για το θέμα του ΚΕΛ, δήμαρχε πόσες φορές; Να μετρήσω; Δέκα ή παραπάνω; Πρώτο κουδουνάκι: Θα έρθουν τα πρόστιμα. Ιούλιος: Πρέπει να πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξηγήσουμε την υπόθεση. Τίποτα. Καμία πρόταση, ούτε εναλλακτική, ούτε έτσι, ούτε αλλιώς δεν είχαμε. Μαζευόμασταν, τίποτα. Λοιπόν, χτυπήσαμε κουδούνι, χτυπήσαμε καμπάνα, καμπάνες, ήρθε το πρόστιμο 15 Οκτωβρίου, το οποίο 14 Δεκεμβρίου πληρώθηκε, και θα συνεχίσει. Όπως αντιλαμβάνεστε τα πρόστιμα θα είναι πολλά-πολλά εκατομμύρια, κοντά 200, και ένα κομμάτι μεγάλο στην Ραφήνα που είναι η μόνη που δεν έχει ξεκινήσει αποδεχόμενη να φτιαχτεί ένα ΚΕΛ εδώ…..»

Οι δηλώσεις αυτές, που μάλλον δεν ήταν τυχαίες, σχετίζονται με τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για την καθυστέρηση, την συνεχιζόμενη απραξία μας και αποτυχία δημιουργίας ΚΕΛ και τον καταλογισμό των προστίμων στον Δήμο μας.

Το γεγονός αγγίζει τα όρια της παρανομίας, εάν σκεφτούμε ότι το διάστημα που ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε και έκρουσε καμπανάκι κινδύνου στον Δήμαρχο 10 φορές, ζητούσα με πολλαπλές ερωτήσεις και επιστολές, ως Βασιλόπουλος και ως Δύναμη Ανάπτυξης, να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για ενημέρωση και καθορισμό κοινής στρατηγικής. Κάθε φορά λάμβανα μία καθησυχαστική απάντηση από τον Δήμαρχο ότι δεν έχει ακόμα έρθει η κατάλληλη ώρα και ότι οι συζητήσεις με το υπουργείο δεν οδήγησαν σε κάποιο συμπέρασμα.

Τελικά, μήπως η Δημοτική Αρχή και ο κ.Πιστικίδης μας κρατάνε σκοπίμως στο σκοτάδι και πίσω από τις εξελίξεις; Αυτά που ζούμε είναι αποτέλεσμα αδυναμίας να αλλάξουν προεκλογικές δηλώσεις, υποσχέσεις και αγώνες για την Ψυτάλλεια; Και είναι αυτός αρκετός λόγος για να υπονομεύουν το μέλλον του Δήμου μας;
Είναι καιρός να αρχίσουμε ομαδικά να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του τόπου και ειδικά εάν είναι τόσο κρίσιμα όσο αυτό της αποχέτευσης.

Ανδρέας Βασιλόπουλος
Καθηγητής ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου
Επικεφαλής ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κιν. 6942-790900