Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή Ανδρέα Βασιλόπουλου, επικεφαλής της Δύναμης Ανάπτυξης, στον δημοσιογράφο Αργύρη Κωστάκη.

Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, σχεδόν δύο χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014, εξαπολύει πολιτικές “ρουκέτες”. Επιτίθεται με “σκληρή γλώσσα” σε δύο αντιδημάρχους, εκτιμά ότι ο συνδυασμός του έχει αυξήσει τα ποσοστά του και ανακοινώνει ανοικτά την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος το 2019.Προβλέπει κατασκευή του βιολογικού στο Πλατύ Χωράφι, μιλάει για τους νέους στην πολιτική, αλλά και για τους “δεινοσαύρους”, ενώ αναφέρεται στο μείζον ζήτημα με τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Ραφήνα.

Με την απόσταση του χρόνου μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ότι ήταν ένα πολιτικό “θαύμα” αυτό που κάνατε στις δημοτικές εκλογές του 2014,καθώς ανακοινώσατε επισήμως την υποψηφιότητά σας μόλις τρεις μήνες πριν τις κάλπες καικαταφέρατε να σας εμπιστευτεί το 7% των ψηφοφόρων. Με τη δική σας χρονική απόστασηπώς το εξηγείτε?

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Φτιάξαμε έναπρόγραμμα πολύ μελετημένο και αναλυτικό, εξηγήσαμε στον κόσμο, εγγράφως και όχι με λόγια, τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε, που θα βρούμε χρήματα, τι χρονοδιάγραμμα θα υπάρξει. Και το 50%από όσους μας γνώρισαν, ψήφισαν τη Δύναμη Ανάπτυξης. Εάν είχαμε πει και εμείς προεκλογικά ψέματα, π.χ. για το ΚΕΛ ότι θα πάει στην Ψυτάλλεια καιάλλα πολλά, θα είχαμε πάρει μεγαλύτερο ποσοστό,αλλά δεν ήθελα να ακολουθήσω το δρόμο αυτό. Το«πολιτικό θαύμα» ήταν ότι σε μία περιοχή που ο κόσμος ψηφίζει με κριτήριο την προσωπική γνωριμία,όσοι μας εμπιστεύτηκαν δεν μας ήξεραν προσωπικά. Τώρα μας γνωρίζουν και η δημοτικότητα ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. Το 2019 θα είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Πώς νιώσατε που ήσασταν ο πιο νέος σε ηλικίαυποψήφιος δήμαρχος στην ιστορία της Ραφήνας και του Πικερμίου?

Όπως νιώθεις όταν είσαι νέος, ανάμεσα σε μεγαλύτερους. Δεν είχα βέβαια την τέχνη του πολιτικού, τις προσωπικές γνωριμίες με τους κατοίκους. Είχα όμως όρεξη, καθαρό παρελθόν, γνώσεις καιδυναμική, χωρίς δεσμεύσεις και γι αυτό εφάρμοσαπολύ διαφορετική στρατηγική και προεκλογικά καισήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.

“Μειονέκτημα” ή “πλεονέκτημα” το ότι δεν ζείτεστη Ραφήνα που έχει “τη μερίδα του λέοντος”στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου, αλλάστο Πικέρμι?

Για τους «παλιούς» είναι μειονέκτημα γιατί μετόσες δεσμεύσεις που έχει ο καθένας τους, φυσικά θα ευνοήσει την περιοχή που τον στήριξε. Αυτό είναιπου βλέπουμε στις εκλογές να γίνεται. Για εμένα είναι αδιάφορο. Οι συναντήσεις που κάνω τώρα ως Δημοτικός Σύμβουλος με φορείς, συλλόγους και μετον κόσμο δεν έχουν γνώμονα την περιοχή που ζω, αλλά τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν.

Κατ ευθείαν “βουτιά στα βαθιά” ως γραμματέαςτου δημοτικού συμβουλίου. Τι σας έμαθε η έωςτώρα εμπειρία σας από αυτή τη θέση?

Ήταν η καλύτερη θέση για να γνωρίσω τη λειτουργία και τα προβλήματα ενός Δήμου, τόσο μέσα από τα δημοτικά μας συμβούλια, όσο και από τις δεκάδες συναντήσεις μου με Δημάρχους και Γραμματείς άλλων Δήμων της χώρας μας.Με βοήθησεόμως πάρα πολύ να καταλάβω και την ποιότητα τωνΔημοτικών Συμβούλων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, επεδίωξα μάλιστα να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας με όσους έχουν θετική σκέψη και υγιή νοοτροπία.

Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο στηνεικόνα του δήμου. Στην καθημερινότητα αν προτιμάτε. Ποιά “πληγή” είναι αυτή που σας “πονάει”περισσότερο;

Θα περιμένατε να σας πω το άλυτο θέμα τηςαποχέτευσης; Δεν είναι αυτό. Είναι κάτι γενικότερο πίσω από αυτό. Η παλιά σκουριασμένη και λάθοςνοοτροπία που έχει οδηγήσει τον Δήμο μας στην κατάσταση που βρίσκεται. Με ενοχλεί αφάνταστα να βλέπω το χάσμα να μεγαλώνει σε σχέση με τους άλλους Δήμους, ακόμα και τους γειτονικούς μας. Είναιλυπηρό και επικίνδυνο και όλοι κάνουν σαν να μηνκαταλαβαίνουν. Η αποχέτευση έμεινε τόσα χρόνια στο σύστημα των βόθρων ακριβώς για τον λόγο αυτό.

Ως επιστήμονας, αλλά και ως αυτοδιοικητικός πλέον, τι εκτιμάτε ότι θα γίνει με τον βιολογικό?

Προσωπικά βλέπω ότι θα αποκτήσουμε σε μερικά χρόνια ένα Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στοΠλατύ Χωράφι. Όποιος ανατρέξει στο προεκλογικό πρόγραμμα της Δύναμης Ανάπτυξης θα δει ότι όσαλέγαμε τότε ήταν αληθινά και συμβαίνουν σήμερα. Εάν ήμασταν Δημοτική Αρχή θα συνέβαιναν τα ίδια,με διαφορετικό τρόπο, χωρίς πρόστιμα και διασυρμό, με ενεργό συμμετοχή του Δήμου στις προδιαγραφές του έργου, με διαδημοτική συνεργασία, μενομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ελέγχου του έργου. Με τις αμφιταλαντεύσεις του πρώην Δημάρχου κ. Χριστόπουλου, άλλοτε Πλατύ Χωράφι και άλλοτεΨυτάλλεια, και πολύτιμος χρόνος χάθηκε και ο κόσμος μπερδεύτηκε. Με την εμμονή του νυν Δημάρχου κ. Πιστικίδη για Ψυτάλλεια,διατρέχουμε κίνδυνο. Όποιος παρακολουθεί, καταλαβαίνει τι εννοώ. Παλαιότερα το πρόβλημα ήταν η ανικανότητα,σήμερα είναι οι μεθοδεύσεις. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Και δεν ξέρω πώς μπόρεσαν προεκλογικά,για μερικές ψήφους, να πουν τόσα ψέματα και σήμερα εγκλωβισμένοι στις υποσχέσεις τους να θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το Δήμο μας.

Εξέπληξε όλους το “μοντέλο” της χρονικής εξημισείας δημαρχίας από τους κυρίους Πιστικίδη και Μπουρνού, το οποίο πάντως εκλογικάαπέδωσε. Πιστεύετε ότι “άνοιξε δρόμο” και γιαπαρόμοιες συνεργασίες μελλοντικά? Εσείς θατο δοκιμάζατε?

Την τόσο ξαφνική και τελευταίας στιγμής συνεργασία δεν θα την δοκίμαζα γιατί αυτό σημαίνειότι συνεργάζεσαι μόνο για να κερδίσεις τις εκλογές. Δεν σε νοιάζουν οι υποψήφιοι που θα «χαθούν» μέσα στον νέο συνδυασμό, οι προεκλογικές θέσεις καιτο πρόγραμμά σου και πολλά άλλα. Για να καταλάβετε αυτό που εννοώ, φανταστείτε τη Δύναμη Ανάπτυξης να είχε ενωθεί με Μπουρνού και Πιστικίδη προεκλογικά, ο Βασιλόπουλος σήμερα να ήταν αντιδήμαρχος, και να αναγκαζόταν να εφαρμόζει την πολιτική αυτής της Δημοτικής Αρχής. Εάν ήταν μίασυνεργασία που ωρίμαζε για μήνες και κατέληγε σεκοινή ομάδα και πρόγραμμα, ασφαλώς ναι. Είμαιυ πέρ των συνεργασιών.

Σας ρωτάω ως πολίτη και όχι ως αρχηγό συνδυασμού, αν και είναι μάλλον αδύνατο να το ξεχωρίσετε. Ο κ. Πιστικίδης είναι ένας καλός δήμαρχος?

Εάν δεν είχε συνεργαστεί προεκλογικά και εάνσήμερα δεν είχε τις επιρροές και δεσμεύσεις πουέχει, θα ήταν πολύ καλύτερος. Στις εκλογές ο κόσμος ψήφισε Πιστικίδη και έλαβε από την αρχή τηςθητείας Μπουρνούς. Αυτό δεν είναι καλό ούτε γιατους ίδιους, ούτε για τον κόσμο, ούτε για το Δήμομας.

Ξανά με την ιδιότητα του πολίτη σας ρωτώ. Εκτιμάτε ότι ο κ. Μπουρνούς θα είναι ένας καλός δήμαρχος?

Εάν αναλάβει, όχι δεν θα είναι. Ρωτήσετε υπαλλήλους στο Δήμο Νέας Μάκρης, όπου είναι δημόσιος υπάλληλος πολλά χρόνια, ρωτήστε και στον δικό μας Δήμο, όπου είναι Αντιδήμαρχος. Δεν θέλω όμως να επεκταθώ.

Ευθεία απάντηση και το εκτιμώ. Ωστόσο θα μουεπιτρέψετε να σημειώσω ότι ο κ. Μπουρνούς θα είναι δήμαρχος με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις από την 1η Ιανουαρίου 2017 στο δήμοΡαφήνας Πικερμίου, οπότε τα της Νέας Μάκρης δεν με αφορούν. Ποιό θεωρείτε το νέο στηνπολιτική “σκακιέρα” που έφερε ο συνδυασμόςσας “Δύναμη Ανάπτυξης”;

Όλοι έως τότε, πολιτικοί και ψηφοφόροι, είχανως δεδομένο ότι το προεκλογικό πρόγραμμα είναιένα φυλλάδιο ευχολόγιο για τα προβλήματα της περιοχής. Αυτό βέβαια γινόταν – και θα ξαναγίνει –γιατί οι πολιτικοί και δεν έχουν μελετήσει πραγματικά τις λύσεις για τα προβλήματα, και δεν θέλουν ναδεσμευτούν για τις κινήσεις που θα κάνουν μετεκλογικά. Το χειρότερο θέλουν να μπορούν να λένεσε κάθε μικρή τοπική ομάδα αυτό που θέλει ναακούσει. Αυτή ήταν και θα είναι για πολλά χρόνια ηεκλογική τεχνική. Για πρώτη φορά, ίσως και σταχρονικά, κατέβηκε ένας συνδυασμός με αληθινόπρόγραμμα. Ήθελα να δώσω στον κόσμο κάτι χειροπιαστό, να ξέρει τι θα κάνουμε και τι θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε, να ξέρει ποια θα είναι ηστρατηγική σε κάθε μείζον θέμα, να ξέρει τι περιμένει την επομένη των εκλογών. Αν και δεν είμαστεσήμερα στην διοίκηση του Δήμου, το πείραμα πέτυχε. Ο κόσμος βλέπει σήμερα τον Ανδρέα Βασιλόπουλο ως τεχνοκράτη με πρόγραμμα και στόχους. Υποθετική ερώτηση, το ομολογώ, πολιτικής ίντριγκας, αλλά ωστόσο θεμιτή δημοσιογραφικά.

Αν είχαμε σε ένα μήνα δημοτικές εκλογέςμε τους υπάρχοντες συνδυασμούς τι θέσειςεκτιμάτε θα καταλάμβανε κάθε ένας?

Να απαντήσω για τη Δύναμη Ανάπτυξης. Έχουμε ανέβει αρκετές μονάδες, γιατί δόθηκε η ευκαιρίασε πολύ περισσότερο κόσμο να μας γνωρίσει, να δει ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε, ότι δίνουμε λύσεις ακόμα και ως αντιπολίτευση. Είναι επίσης ευχάριστο ότι κανένας δεν έχει να μας προσάψει κάτι αρνητικό, μπορεί να υποστηρίζει άλλο συνδυασμό γιαπροσωπικούς λόγους, αλλά σίγουρα δεν είναι εναντίον μας.

Ποιά ήταν η πιο άδικη επίθεση που νιώσατε σεαυτόν τον ενάμισι χρόνο της ενεργού ενασχολησής σας με τον δήμο?

Για επιθέσεις να μην μιλήσω. Για συκοφαντίες μπορώ να μιλώ ώρες. Δεν είναι θέμα αδικίας, είναιθέμα ανανδρίας. Οι συκοφαντίες στον τόπο μας γίνονται στα καφενεία και στο πεζοδρόμιο και είναι100% κατευθυνόμενες από κάποιους που φοβούνται. Σκεφτείτε ότι ακόμα και η ενημερωτική ιστοσελίδα piratenews.gr, που φτιάχτηκε από άτομα της δημοτικής αρχής, ήταν ανώνυμη και συκοφαντούσε ασύστολα. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό, όπου στην εορτή του θέρους στο Πικέρμι, είχε εμφανίσει τους Προέδρους των τοπικών συλλόγων ναμε αποδοκιμάζουν φραστικά «μόλις πάτησα το πόδι μου στην πλατεία». Αυτό φυσικά δεν έγινε, οι πρόεδροι φυσικά και το διέψευσαν προφορικά και εγγράφως, η ιστοσελίδα φυσικά και άλλαξε το άρθρο, αλλά η συκοφαντία είχε γίνει. Στην ιστοσελίδα αυτή δεν φαινόταν πουθενά ούτε ο διαχειριστής, ούτεο αρθρογράφος. Βέβαια, μετά τη συκοφαντία ειςβάρος μου και επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούσαν την ιστοσελίδα για να με πλήξουν,αναγκάστηκα να προσφύγω στη δικαιοσύνη. Με εισαγγελική παραγγελία ζήτησα τα στοιχεία του διαχειριστή και ως από θαύμα εμφανίστηκαν τα στοιχεία του Αντιδημάρχου κ. Κοκκόλη. Μάλιστα τοθράσος ήταν τέτοιο που όταν έφερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Κοκκόλης απάντησε «τι θέλετε να κάνω κ. Βασιλόπουλε, είναι κακό κάποιοςνα βγάζει τα προς το ζην;». Καταλαβαίνετε τώρα γιατι επίπεδο μιλάμε.

Δεν γνωρίζω τι διημείφθη μεταξύ σας στο δημοτικό συμβούλιο γιά το θέμα που αναφέρετε,ωστόσο η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλει να ρωτήσω και τον αντιδήμαρχο κ. Κοκκόλη ώστε να έχουμε και την αποψή του στο επόμενοφύλλο. Γενικότερα πάντως, όπως γνωρίζετε, η δημοκρατία και το Σύνταγμα προστατεύουν την ελευθεροτυπία και ο κ. Κοκκόλης έχει και τηδημοσιογραφική ιδιότητα, εκτός του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου. Βεβαίως αν κάποιο κείμενο είναι ακραίο, ο θιγόμενος μπορεί ναπροσφύγει στη δικαιοσύνη. Ας προχωρήσουμε όμως με το μείζον ζήτημα των προσφύγων στηΡαφήνα, αυτό “μας καίει” τώρα…

Συμπάσχω με το πρόβλημα των προσφύγων, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι η Κυβέρνησηκαι έχει καθήκον πρωτίστως να διαφυλάξει τον Δήμο και μετά να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Μιλάμε για αλλαγή χρήσης των κατασκηνώσεων, και μάλιστα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης μας, σε ένα Δήμο που ήδη βρίσκεται στα όριά του σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλειας. Αν έδινα θετική ψήφο σημαίνει ότι συμφωνώ με την εγκατάσταση αυτή, αποδυναμώνω τον Δήμο να αντιδράσειόταν αρχίσουν τα προβλήματα και δικαιώνω την πράξη της Δημάρχου Ζωγράφου, που όλοι οι σύμβουλοι καταδίκασαν. Γι αυτό στο έκτακτο δημοτικόσυμβούλιο ψήφισα ¨όχι” και όταν και εάν ψηφίσωναι, αυτό θα είναι μόνον για κλειστού τύπου κέντροκράτησης. Πρέπει να ζητήσουμε από το υπουργείο, προστασίας του πολίτη, ταυτοχρόνως με τους πρόσφυγες να στείλει συγκεκριμένη δύναμη στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας και να κάνει 24ωρη τη λειτουργία του Κέντρου Υγεία μας. Τότε ας ξαναφέρουμε το θέμα να το συζητήσουμε.

Γιατί πιστεύετε ότι οι νέοι αποστρέφονται τηνπολιτική, ακόμη και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο?

Όπως έχει καταντήσει, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, δεν την αποστρέφονται μόνον οι νέοι. Η πολιτική σκηνή σήμερα φιλοξενεί είτε ανεπάγγελτους που βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα, είτε αποτυχημένους που φυσικά είναι ανίκανοι να συμβάλλουν. Έχει και ηλικιωμένους, που συχνά βρίσκονταιεκτός εποχής, έχουν όμως εμπειρία που είναι απαραίτητη. Ο κόσμος τα βλέπει αυτά, τα συνδυάζει μετους ερασιτεχνισμούς και τις ατασθαλίες που καθημερινά γίνονται και δεν θέλει να έχει καμίασχέση. Ειδικά όμως η νεολαία που με ρωτήσατε έχεικαι άλλους λόγους. Δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας νεολαίας πολιτικών, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα προβλήματα της ανεργίας, δενασχολείται κανένας μαζί τους. Θέλετε κι άλλα;

Πώς φαντάζεστε τη Ραφήνα και το Πικέρμι σε τρία χρόνια από σήμερα, λίγο πριν τις επόμενες κάλπες?

Πολύ δύσκολο να κάνεις εικασίες σε αυτή την περίοδο. Προσωπικά βλέπω κινήσεις που μας οδηγούν να γίνουμε επαρχία της Παλλήνης, των Σπάτων και του Μαραθώνα. Έχουμε το λιμάνι, είμαστε δίπλα στο αεροδρόμιο, έχουμε τη Μαραθώνια διαδρομή, έχουμε παλαιοντολογική και αρχαιολογική κληρονομιά και καταπληκτική φύση. Δεν έχουμε όμως ωριμάσει ως τοπική κοινωνία, ούτε ως τοπική αυτοδιοίκηση, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε συλλογικά και να προσφέρει ο καθένας ό,τι μπορεί. Οι άλλοι προχωρούν και εμείς αναλωνόμαστε να μαλώνουμε και να γκρινιάζουμε, χωρίς να βλέπουμετο τρένο της ανάπτυξης σιγά σιγά να μας προσπερνάει.

Η εικόνα που έχει ο κόσμος της Ραφήνας και τουΠικερμίου είναι ότι θα είστε υποψήφιος δήμαρχος και στις εκλογές του 2019…

Η εμπλοκή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση είναιεντελώς συνειδητή πράξη ενός τεχνοκράτη. Θέλω να προσφέρω αυτά που γνωρίζω σε επίπεδο διοίκησης, να αξιοποιήσω τις δικές μου επιστημονικέςγνώσεις και των συναδέλφων μου καθηγητών. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και μέσα σε 3 μήνες, χωρίς ψέματα και υποσχέσεις εμπιστεύτηκε το πρόγραμμά μας το 7% των δημοτών. Ήταν μία καλή βάση που συνεχώς διευρύνεται. Το 2019 θα είμαστε πάλι δίπλα στον κόσμο ως μονόδρομος με νέους ανθρώπους και με ρεαλιστικές λύσεις.

Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.