Στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, έχουν περάσει 30 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής. Το θέμα της ανυπαρξίας ιστοσελίδας του Δήμου και αποτυχίας για δημιουργία μίας σύγχρονης ιστοσελίδας, όπως λειτουργεί σχεδόν στο σύνολο των Δήμων της χώρας μας, έχει απασχολήσει πολλές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τους επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής μας, καθότι είναι εργαλείο για τον πολίτη, μέσο τουριστικής ανάπτυξης – προβολής, αλλά και μοχλός στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Επιπροσθέτως, αποτελεί την ηλεκτρονική «εικόνα» του Δήμου μας και το σημείο επίσημης πληροφόρησης δημοτών, επισκεπτών και τουριστών. Συνεπώς τα μεγάλα διαστήματα χωρίς ιστοσελίδα δεν επιτρέπονται. Ακόμη περισσότερο όμως δεν επιτρέπεται μία ιστοσελίδα με πολλά σημεία χωρίς καθόλου περιεχόμενο ή με ελλιπέστατο περιεχόμενο, μία ιστοσελίδα που για περισσότερο από 12 μήνες, δίνει μία εντελώς λάθος εικόνα για τον Δήμο μας.
Ο τρόπος χειρισμού του θέματος από την Δημοτική Αρχή Ραφήνας-Πικερμίου, όπως αναλυτικά περιγράφεται και στην παρούσα μελέτη που επισυνάπτεται, περιλαμβάνει σωρεία λανθασμένων κινήσεων, καθυστερήσεων, μη αποδοχής δωρεάς για κατασκευή δωρεάν ιστοσελίδας, αλλά και δύο απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία, περίπου 25.000€ έκαστη, χωρίς τελικά να έχει μέχρι σήμερα ο Δήμος μας αποκτήσει μία σωστή ιστοσελίδα.
Εκτός από τα στοιχεία και τις εικόνες που παραθέτει η παρακάτω σύντομη μελέτη, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε τα προβλήματα επισκεπτόμενοι τον επίσημο διαδικτυακό τόπο Ραφήνας-Πικερμίου στη διεύθυνση www.rafina-pikermi.gr.
Ανδρέας Βασιλόπουλος
Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου
κιν. 6942-790900
———————————-
Α. Σημαντικές ελλείψεις και τεχνικά προβλήματα της ιστοσελίδας
Η ιστοσελίδα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στερείται σημαντικών πληροφοριών και απαραίτητων κατά τον Νόμο λειτουργιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Δεν υπάρχει Αγγλική έκδοση, παρά τους επισκέπτες που δέχεται η περιοχή και παρά την γενική ανάγκη για ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος.
2. Δεν υπάρχει πρόβλεψη προσβασιμότητας για ΑμΕΑ
3. Σε κανένα σημείο της ιστοσελίδας δεν δίνονται στοιχεία επικοινωνίας με τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
4. Στην κεντρική σελίδα ο σύνδεσμος για τα «Open Data» δεν οδηγεί πουθενά.
5. Από τη σελίδα που παρουσιάζει τα μέλη του ΔΣ λείπει το όνομα του Ανδρέα Βασιλόπουλου (Δημοτικού Συμβούλου και Αρχηγού Δημοτικής Παράταξης).
6. Η φόρμα επικοινωνίας εμφανίζεται μεν, αλλά παρόλο που ένας δημότης συμπληρώνει τα στοιχεία του και κάποιο αίτημα ή παράπονο, όταν πατήσει το κουμπί «Αποστολή», δεν εκτελείται καμία ενέργεια, δηλαδή δεν αποστέλλονται οι πληροφορίες στον server ή στον Δήμο (http://rafina-pikermi.gr/contact)
7. Στο μενού «Επισκέπτες», στην ενότητα «Αξιοθέατα» εμφανίζονται μόνον «Το σπίτι της Τριγλίας», «Η προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης» και «Το οχυρό της Ραφήνας», όλα αυτά με ελάχιστες πληροφορίες. Προφανώς η περιοχή μας έχει δεκάδες αξιοθέατα. (http://rafina-pikermi.gr/visitor)
8. Στο κάτω μέρος της κεντρικής σελίδας, οι σύνδεσμοι «Όροι Χρήσης» και «Πολιτική Απορρήτου» δεν έχουν καθόλου περιεχόμενο. (http://rafina-pikermi.gr/termsofuse και http://rafina-pikermi.gr/privacypolicy)
9. Στην ενότητα «Σημαντικοί Σύνδεσμοι» κανένας από τους 3 συνδέσμους «Διαύγεια», «Περιφέρεια Αττικής», Υπουργείο Εσωτερικών», δεν πηγαίνει τον αναγνώστη στο αναμενόμενο αποτέλεσμα.
10. Στο μενού «Επισκέπτες», στην ενότητα «Παλαιοντολογικά Ευρήματα Πικερμίου» εμφανίζεται ένας κενός χώρος. (http://rafina-pikermi.gr/visitor)
11. Στο μενού «Επιχειρήσεις», στις ενότητες «Όροι δόμησης» και «Αναζήτηση επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος» δεν υπάρχει καθόλου περιεχόμενο. (http://rafina-pikermi.gr/business)
12. Στο μενού «Κέντρο Ηλ.Διακυβέρνησης – Ανοικτά Δεδομένα», στην ενότητα «Αναψυχή», εμφανίζεται πολύ παλαιά πληροφορία, δηλ. το Πρόγραμμα Απριλίου 2016 για τα ΚΑΠΗ. (http://rafina-pikermi.gr/eGov)
13. Στο μενού «Κέντρο Ηλ.Διακυβέρνησης – Ανοικτά Δεδομένα», στις ενότητες «Περιβάλλον», «Ενέργεια», «Τουρισμός», «Μεταφορές» δεν υπάρχει καθόλου περιεχόμενο. (http://rafina-pikermi.gr/eGov)
14. Στο μενού «Κέντρο Ηλ. Διακυβέρνησης – Ανοικτά Δεδομένα», η ενότητα «Διάφορα» περιλαμβάνει άρθρα άσχετα με ανοικτά δεδομένα, με πιο πρόσφατα την ανακοίνωση «Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 2015» και το «Τηλεοπτικό Μήνυμα Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης». (http://rafina-pikermi.gr/eGov)
15. Στο μενού «Κέντρο Ηλ. Διακυβέρνησης – Στοιχεία Δήμου – Οικονομικά Στοχεία», δεν υπάρχει περιεχόμενο σε καμία από τα 24 ενότητες. (http://rafina-pikermi.gr/eGov)
16. Στο μενού «Κέντρο Ηλ. Διακυβέρνησης – Στοιχεία Δήμου – Προϋπολογισμοί», δεν υπάρχει προϋπολογισμοί. Υπάρχουν άλλα στοιχεία, αλλά μόνο μέχρι το 2015. (http://rafina-pikermi.gr/eGov)
17. Στο μενού «Κέντρο Ηλ. Διακυβέρνησης – Στοιχεία Δήμου – Στατιστικά Στοχεία», αναφέρονται μόνον τα «Στατιστικά Στοιχεία Β τριμήνου 2015 Δήμου Ραφήνας Πικερμίου». (http://rafina-pikermi.gr/eGov)
———————————-
Β. Στοιχεία επισκεψιμότητας
Η νέα ιστοσελίδα Ραφήνας-Πικερμίου έχει τη χειρότερη θέση κατάταξης επισκεψιμότητας από όλους τους άλλους Δήμους Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα το Alexa που παρέχει στατιστικά στοιχεία και δείχνει τη θέση κατάταξης με βάσει την επισκεψιμότητα, δίνει τα εξής στοιχεία:
Στην καλύτερη θέση, από πλευράς επισκεψιμότητας στην Ανατολική Αττική (θέση κατάταξης με βάσει την επισκεψιμότητα, από το Alexa.com), βρίσκεται ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας, ενώ στην χειρότερη βρίσκεται ο δικός μας Δήμος, παρά την τεράστια προσέλευση κόσμου προς το λιμάνι της Ραφήνας.