Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες σε κοινόχρηστους χώρους, η οποία συνάδει με τις ενέργειές μας για γενικότερη τουριστική προώθηση και αξιοποίηση της περιοχής.
Η πρόταση προέρχεται από την ιδιωτική εταιρεία Montana-GM, η οποία θέτει ως δεσμευτική προϋπόθεση στον Δήμο, την παραχώρηση, εντελώς δωρεάν των κοινοχρήστων χώρων τοποθέτησης των πινακίδων, αλλά και το δικαίωμα επιχειρηματικής εκμετάλλευσης για 5 έτη. Όπως δήλωσε ο κ. Δήμαρχος, η εταιρεία κάνει «δωρεά» στον Δήμο μας την κατασκευή και εκτύπωση των ενημερωτικών χαρτών, εάν της επιτραπεί η εκμετάλλευση της πίσω όψης για έσοδα από διαφημίσεις.
Όπως ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αντιπρόταση μου, ως πολίτης και Δημοτικός Σύμβουλος, είναι να αναλάβει η εταιρεία μου εντελώς δωρεάν και χωρίς απαίτηση ανταλλάγματος, την ανάπτυξη και εκτύπωση των χαρτών αυτών και μετά η όποια διαχείριση να γίνεται αποκλειστικά από την Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΑΑΠ. Η εταιρεία μας, AVMap GIS AE, έχει υλοποιήσει δεκάδες πληροφοριακούς χάρτες, τηρώντας τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το γνωστό χάρτη της Ραφήνας (ο οποίος διανέμεται δωρεάν).
Το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, λίγες ημέρες μετά την πρόταση που υπέβαλλα στον Δήμο μας με θέμα «Πρόταση τουριστικής προώθησης Ραφήνας-Πικερμίου και αξιοποίησης των διερχομένων τουριστών» (αρ.πρωτ. 8489/20.07.2017).
Πάντως, σε περίπτωση που η Δημοτική Αρχή προτιμήσει τελικά την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε ιδιωτική εταιρεία, επιβάλλεται να δούμε προσεκτικά τους όρους που θα θέσουμε, ώστε να ο ανάδοχος να διαφημίζει μόνον τοπικές επιχειρήσεις και όχι γειτονικών Δήμων ή νησιών, διαφορετικά θα δημιουργείται άνισος ανταγωνισμός. Τέλος, όπως σε κάθε έργο παραχώρησης, θα πρέπει να υπάρξει τεύχος προδιαγραφών από τον Δήμο, δημόσια πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους και επιλογή της συμφερότερης πρότασης, ώστε να διασφαλιστεί ο Δήμος, οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις.
Ανδρέας Βασιλόπουλος
Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου
Επικεφαλής Δημ. Παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κιν. 6942-790900