“Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται. Αυτή είναι η καθαρή θέση μας. Στη δύσκολη αυτή περίοδο όμως που διανύουμε, θα πρέπει οι υπηρεσίες του δήμου, που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία, να φροντίζουν εκ των προτέρων ώστε να θωρακίζονται οι επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ο δήμος να προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και παρακολούθησης της αδειοδότησης κατά την περίοδο του προελέγχου, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις ή εκ των υστέρων οι κυρώσεις και να πρυτανεύει το πνεύμα των συστάσεων και της αρωγής στους τοπικούς επιχειρηματίες. Η υποστήριξη αυτή είναι απαραίτητη δεδομένου ότι ο νέος επιχειρηματίας είναι αναγκαίο να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους (μισθοί, φόροι, ασφαλιστικά Ταμεία, λογαριασμοί, ενοίκια κλπ). Είναι στη διακριτική ευχέρεια του δήμου να «πιέζει» ενδουπηρεσιακά την περιφέρεια και τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης εγγράφων και αδειών.

Ο δήμος έτσι θα έρχεται με συμβουλευτικό ρόλο προλαμβάνοντας και όχι με τιμωρητική διάθεση. Χρήσιμο θα ήταν δηλαδή, να υπάρχει ένας κύκλος επαφών από υπάλληλο, ο οποίος θα επιβλέπει την πορεία του φακέλου αδειοδότησης, θα επιλύει προβλήματα που οδηγούν σε καθυστερίσεις και βεβαίως τα αρμόδια τοπικά συμβούλια πρέπι να συνεδριάζουν εγκαίρως.”