Αρ.Πρωτ.: BA 0250117

Πικέρμι, 30/01/2017

Προς: Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Υπόψη: κ. Μισοκοίλη Δημήτρη, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου


Θέμα: Απουσίες Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου έτους 2016


Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Στην προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα των απουσιών των δημοτικών συμβούλων, κατά τη συνεδρίασή 24/01/2017, υπήρξε εκτενής διάλογος μεταξύ των συμβούλων για το πρόσφατο θέμα που δημιούργησε η δημοσιοποίηση από μέρους μου των παρουσιών/απουσιών των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων κατά τις συνεδριάσεις του 2016.

Κατά τον διάλογο, πέραν της γενικότερης ενόχλησης που εξέφρασαν αρκετοί σύμβουλοι, προέκυψε ένα γενικότερο θέμα που αφορά στον τρόπο υπολογισμού των αδικαιολογήτως απόντων. Συγκεκριμένα, από την ανάγνωση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου και τις γνώμες που ακούστηκαν στη συνεδρίαση, προκύπτουν δύο ερμηνείες, τις οποίες αναλύω, αφού πρώτα μνημονεύσω τα σχετικά άρθρα από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

  1. άρθρο 4, παρ.3 «Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Γραμματέας εκφωνεί τον κατάλογο των παρόντων, καταγράφει τους απόντες και σημειώνει εάν η απουσία τους είναι δικαιολογημένη ή όχι.»
  2. άρθρο 10, παρ.4 «Εάν ένας σύμβουλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις, χωρίς την άδεια του συμβουλίου, μπορεί να τεθεί σε αργία κατά τις διατάξεις του αρ.234, Ν.3852/2010 και σε περίπτωση υποτροπής να κηρυχθεί έκπτωτος».

Προσωπικά συμπέρανα ότι η καταμέτρηση των απόντων και καταγραφή των αδικαιολογήτως απόντων γίνεται, εκφωνείται και καταγράφεται κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Σε αυτό είχα καταλήξει με βάση τα παραπάνω άρθρα και δεδομένου ότι σε κανένα άλλο σημείο ο Κανονισμός Λειτουργίας δεν αναφέρεται σε αδικαιολόγητες απουσίες, ούτε σε τρόπο καταμέτρησης αυτών, ούτε σε υποχρεώσεις συμβούλων σχετικά με απουσίες.

Η δεύτερη ερμηνεία, την οποία προσωπικά δεν κατανοώ, αλλά πρότεινε ο κ.Δήμαρχος και ορισμένοι σύμβουλοι, είναι ότι η καταμέτρηση των απόντων γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβουλίου και θεωρούνται παρόντες, ακόμα και όσοι σύμβουλοι δεν ήταν εκεί κατά την έναρξη της συνεδρίασης αλλά εμφανίστηκαν αργότερα έστω και σε ένα θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, και επειδή την τελευταία γνώμη πρέπει να εκφέρετε εσείς ως Πρόεδρος, σας υποβάλλω συνημμένα (με βάση τη δεύτερη ερμηνεία που πρότεινε ο κ. Δήμαρχος και ορισμένοι σύμβουλοι) τον πίνακα παρουσιών/απουσιών των συνεδριάσεων του 2016. Τον πίνακα παρουσιών/απουσιών με βάση την πρώτη ερμηνεία που είχα κατανοήσει εγώ, σας τον είχα διαβιβάσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Με βάση αυτά, σας παρακαλώ:

α) να μου γνωστοποιήσετε ποια ερμηνεία από τις δύο πρέπει να ακολουθούμε στις συνεδριάσεις του ΔΣ μας, τεκμηριώνοντάς την μέσα από σημεία του Κανονισμού Λειτουργίας, ώστε ως γραμματέας να πράττω εφεξής ανάλογα,

β) να ελέγξετε την ορθότητα των παρουσιών/απουσιών, ενημερώνοντας με ποιος πίνακας είναι ορθός, ώστε να τον διατηρήσω στα αρχεία μου,

γ) να μεριμνήσετε για τη προώθηση / δημοσιοποίηση, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (όπως ζητήθηκε επιμόνως από ορισμένους συμβούλους) και όπου αλλού εσείς κρίνετε σκόπιμο, του ορθού πίνακα παρουσιών/απουσιών,

Θα αναμένω την απάντησή σας σχετικά με τα τρία ανωτέρω σημεία.

 

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Βασιλόπουλος