Πικέρμι, 11/10/2017

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Ενώπιων κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

Του Ανδρέα Βασιλόπουλου του Παναγιώτη και της Ρόζας, κατοίκου Πικερμίου Αττικής


Έλαβα γνώση της από 15.04.2016 Προκαταρκτικής Εξέτασης με ΑΒΜ Δ 16/402 η οποία διεξάγεται από την υπηρεσία σας, σύμφωνα με την οποία καλούμαι να παράσχω έγγραφες εξηγήσεις σε σχέση με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σύμφωνα με τα αναφερόμενα  στο άρθρο 259 του Π.Κ., την οποία αρνούμαι ως παντελώς αβάσιμη και αναληθή. Προκειμένου δε να κατανοηθεί η ουσία της κρινόμενης υπόθεσης Σας παραθέτω τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Εκλέχτηκα ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου στις δημοτικές εκλογές του 2014 ως επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Ως δημοτικός σύμβουλος συμμετείχα σχεδόν στο σύνολο των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του ανωτέρω Δήμου, λαμβάνοντας θέση πάντα σύμφωνα με τα όσα θεωρούσα ορθά. Σε σχέση με την αποδιδόμενη κατηγορία, εάν την αντιλαμβάνομαι σωστά δεδομένου ότι δεν αποσαφηνίζεται για ποιες επί μέρους πράξεις οι οποίες να συνιστούν παράβαση καθήκοντος καλούμαι να παράσχω εξηγήσεις, συμμετείχα στην αρχική συνεδρίαση κατά την οποία τέθηκε ως θέμα η δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην θέση «Πλατύ Χωράφι» και εκδόθηκε η με αριθμό 100/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας.

Στην 11η συνεδρίαση (15.04.2016) του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου εισήχθηκε, ως μοναδικό, το θέμα της χωροθέτησης του ΚΕΛ με τίτλο «Λήψη απόφασης περί έγκρισης της Χωροθέτησης Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής».

Στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε η ξεκάθαρη θέση μου, όπως αυτή φαίνεται και στα απομανητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία φυσικά βρίσκονται στη διάθεσή σας, η θέση μου τόσο ως παράταξη, όσο και προσωπικά ήταν ξεκάθαρη και σας την παραθέτω αυτολεξεί. ακολούθως:

Απόσπασμα τοποθέτησής μου

«Ο προβληματισμός που υπάρχει και το πρόβλημα που υπάρχει με τον τρόπο που ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει να κάνει με το ότι καλούμαστε να αποφασίσουμε για ένα έργο, ένα μεγάλο έργο, στο οποίο δεν ξέρουμε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και δεν ξέρουμε τη φύση του. ….

Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει πρώτα να κανονίσουμε κάποια χαρακτηριστικά τα οποία έχει αυτό το έργο, να υπάρξει από τα αρμόδια Υπουργεία μία δέσμευση τέτοια και τότε να βρεθούμε στην φάση να ψηφίζουμε ένα τέτοιο θέμα. Είναι επίσης προφανές ότι ένα τέτοιο θέμα πρέπει να περάσει από μία διαβούλευση. Τουλάχιστον από την Επιτροπή Διαβούλευσης. Και δεν ξέρω γιατί το θέμα αυτό δεν έχει περάσει από την Επιτροπή Διαβούλευσης. Θα έπρεπε να έχει περάσει από την Επιτροπή Διαβούλευσης ….

Δεν θέλω να επεκταθώ στο θέμα αυτό, γιατί όπως είπαν και οι Συνάδελφοι, θα υπάρξει μία δευτερολογία, για να μείνω στον χρόνο του 5λεπτου. Η δική μου πρώτη αίσθηση είναι, ότι το θέμα έρχεται πρόωρα. Δεν θα πείραζε να έχουμε παραπάνω στοιχεία και από την κυρία Λοϊζίδου και από τους αρμόδιους φορείς, για το τι πάμε να φτιάξουμε και να έρθει το θέμα σε 10 μέρες, 15 μέρες, σε 20 μέρες. Δεν νομίζω ότι αν αλλάξει ο μήνας, όπως είπε ο Δήμαρχος, θα αλλάξει κάτι σημαντικό, έτσι ώστε να πιεστούμε να λάβουμε απόφαση χωρίς να έχουμε στοιχεία. Ευχαριστώ Πρόεδρε.»

Δευτερολογία μου

«Ακούστηκαν πολλά σήμερα εδώ. Ίσως πάρα πολλά. Ακούστηκαν και αντιφατικά πράγματα. Ακούσαμε κάποιον Δικηγόρο να λέει, ότι αν ψηφίσουμε υπέρ, θα είμαστε υπόλογοι. Κάποιον να λέει ότι αν ψηφίσουμε κατά θα είμαστε υπόλογοι. Ακούστηκαν θέματα για, πάντως υπόλογοι θα είμαστε, όπως το λέει ο κύριος Παλπατζής. Ακούστηκαν θέματα για συμφωνίες, για πιέσεις, για διάφορες προεκλογικές δεσμεύσεις και για διάφορα  άλλα θέματα. …

Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ως καλύτερη απόφαση δρόμου, να πάρουμε, το να αναβάλλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο για 15-20 μέρες, να έχουμε την προμελέτη της ΕΥΔΑΠ που όντως κατασκευάζεται και θα κατασκευαστεί δυστυχώς εκ των υστέρων της απόφασης και των αποφάσεων μας. Να έχει προλάβει, αν όντως προχωράει η μελέτη της κυρίας Λοϊζίδου, διότι έχω χάσει τα ίχνη του αν εκπονείται. Αλλά αν εκπονείται, να έχουμε μία απάντηση από την κυρία Λοϊζίδου και να έχουμε και γραπτές δεσμεύσεις από τους αρμόδιους φορείς. Οπότε θεωρώ φρονιμότερο να πάρουμε μία απόφαση αναβολής για λίγες μέρες, για τους συγκεκριμένους λόγους του θέματος αυτού. Που δεν νομίζω ότι θα μας βλάψε σε τίποτα από πλευράς εξελίξεων.

Αν κάποιος νομίζει ότι θα μας βλάψει από πλευράς εξελίξεων, να μου το τεκμηριώσει. Εγώ δεν βλέπω ότι θα βλαφτούμε από πλευράς εξελίξεων, να αναβάλλουμε για 20 μέρες αυτό το θέμα. Να έχουμε στοιχεία και να αποφασίσουμε σωστά και ήρεμα για αυτό το θέμα. Το λέω και από τεχνοκρατικής πλευράς, ότι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε χωρίς στοιχεία, αλλά και από ουσιαστικής πλευράς, ότι ο Δήμος Σπάτων και εμείς, θα μπορέσουμε πολύ καλύτερα να αποφασίσουμε όταν θα έχουμε αυτά τα στοιχεία. Ευχαριστώ.»

Επίσης, κατά την ώρα της ψηφοφορίας του συγκεκριμένου και μοναδικού θέματος του ΔΣ Νο 11, μειοψήφησα, με ξεκάθαρη απάντηση εντός μικροφώνου «Κατά. Εγώ θεωρώ, ναι, ότι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία και θα πρέπει να έρθει αργότερα. Είμαι κατά.».

Συνεπώς, ουδεμία κατηγορία περί παράβασης καθήκοντος σε βάρος μου μπορεί να στοιχειοθετηθεί πλην όμως παραμένω στην διάθεση σας σε σχέση με τις οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες χρειαστείτε ώστε να φέρετε σε πέρας το έργο σας.

Πληρεξούσιο δικηγόρο μου ορίζω τον Ιωάννη Καπελάρη του Διονυσίου, δικηγόρο Πειραιώς με Αμ ΔΣΠ 2950, κάτοικο Αθηνών, οδός Μαρασλή, αρ. 21, τηλ. 210 72 15 546.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΩ

Την απαλλαγή μου από κάθε κατηγορία εναντίον μου για το αποδιδόμενο σε εμένα με βάση τη μηνυτήρια αναφορά αδίκημα και να τεθεί αυτή στο αρχείο σε ότι με αφορά.  

 

Πικέρμι, 11 Οκτωβρίου 2017
Ο παρέχων τις έγγραφες εξηγήσεις

Ανδρέας Βασιλόπουλος