Αρ.Πρωτ.: BA 34240418

Πικέρμι, 05/04/2018

Προς:

1) Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, Υπόψη Συμβούλου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

2) Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, Υπόψη Προέδρου κ. Γεωργακόπουλου και Δ/νουσας Συμβούλου κας Αδαμοπούλου, Υπόψη Μελών Διοικητικού Συμβουλίου Οργανισμού

3) Λιμεναρχείο Ραφήνας, Υπόψη κ. Λιμενάρχη και Δκτή Λιμενικής Αστυνομίας κ. Γερακάκη


Θέμα: Ενέργειες βελτιστοποίησης δρομολογίων πλοίων, στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων, με στόχο την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και της πόλης της Ραφήνας


 Είναι γνωστά τα πολύ σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα που προκαλούνται στους δρόμους της πόλης της Ραφήνας, κατά τους θερινούς μήνες, από τις ταυτόχρονες κυρίως αφίξεις, αλλά και αναχωρήσεις των πλοίων. Από αυτό πλήττεται η καθημερινότητα των πολιτών, η βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του λιμανιού και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Μέχρι να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα επέκτασης της Αττικής οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι το λιμάνι, που προφανώς έπρεπε να είχαν προηγηθεί της αύξησης της κίνησης του λιμανιού της Ραφήνας, είναι επιτακτική η ανάγκη να εξευρεθούν ΑΜΕΣΑ πρακτικές λύσεις θεραπείας του προβλήματος.

Αναλύοντας το πρόβλημα, καταλήγουμε ότι η φέρουσα ικανότητα της Λεωφόρου Φλέμινγκ (σύνδεση λιμανιού με τη Λεωφόρο Μαραθώνος) είναι πολύ χαμηλή, σε σχέση με τις απαιτήσεις που δημιουργεί η ταυτόχρονη άφιξη / αναχώρηση των πλοίων. Επομένως πρέπει άμεσα και συνδυαστικά να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:

Δημιουργία παρκινγκ στα Σπάτα, στην έξοδο της Αττικής Οδού στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο να έχει τακτική σύνδεση με ένα λεωφορείο (shuttle bus) με το λιμάνι, για τη μεταφορά όσων δεν προτίθενται να ταξιδέψουν στα νησιά με το όχημά τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες άφιξης των πλοίων. Η δημιουργία και αυστηρή τήρηση ενός κυλιόμενου ωραρίου άφιξης των πλοίων, θα έχει ως στόχο να αποφύγουμε την ταυτόχρονη έξοδο και κίνηση οχημάτων. Είναι επιβεβλημένο, από τη φέρουσα ικανότητα οχημάτων της Λεωφόρου Φλέμινγκ, τα οχηματαγωγά πλοία έχουν μεταξύ τους χρόνους άφιξης όχι λιγότερο από 40 λεπτά. Επειδή αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των πλοιοκτητών, το πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί πρέπει οπωσδήποτε να είναι κυλιόμενο, ώστε όλα τα πλοία να εκμεταλλεύονται εκ περιτροπής τις εμπορικές ώρες. Από αυτό δεν θα υπάρχει οικονομική ζημιά των πλοιοκτητών, αντιθέτως η ικανοποίηση των τουριστών από τη μείωση της ταλαιπωρίας θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Δωρεάν χρήση του παρκινγκ του Οργανισμού Λιμένος, α) για τους υπαλλήλους και επαγγελματίες που απασχολούνται ή δραστηριοποιούνται στη ζώνη του λιμένα, β) για τα φορτηγά που πρόκειται να ταξιδέψουν (διότι τώρα σταθμεύουν στους δρόμους της πόλης).

Αξότιμες κυρίες και κύριοι, η αυξανόμενη κίνηση του λιμανιού της Ραφήνας, κατ’ εμένα, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της πόλης και πρέπει να την διαχειριστούμε από κοινού, με γνώμονα την βέλτιστη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, αλλά και των κατοίκων και επιχειρηματιών της πόλης. Δυστυχώς, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και η διοίκηση του Δήμου μας, βλέπει ως λύση τη μείωση των δρομολογίων και τη συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης.

Παραμένω στη διάθεσή σας, τόσο από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής δημοτικής παράταξης, όσο και από τη θέση του Καθηγητή Γεωπληροφορικής, να μελετήσουμε εκτενέστερα τη βάση του προβλήματος και να προτείνουμε εφαρμοσμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις βελτιστοποίησης.

 

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Βασιλόπουλος