26/08/2018

Προς: Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γραφείο Δημάρχου, κ. Κωνσταντάτου


Θέμα: Κατάθεση πρότασης για δημιουργία Πολιτιστικού Πολυχώρου ΑμεΑ


Κύριε Δήμαρχε,

Μετά την ενημέρωσή μας για την πρόθεσή του δήμου σας  να αξιοποιήσει τις δομές του παλαιού αεροδρομίου για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα εξυπηρετεί ολόκληρη την Αττική, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με την σειρά μας για ένα σχέδιο το οποίο ήδη ωριμάζουμε περίπου ένα έτος και αφορά στην δημιουργία ενός Πολιτιστικού πολυχώρου ΑμεΑ, δηλ. ενός χώρου στον οποίο να εξυπηρετούνται για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις τα ΑμεΑ.  

Είναι γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2015 υιοθέτησε ειδικό σχέδιο δράσης για το δικαίωμα των ΑμΕΑ στον Πολιτισμό και την Άθληση, όμως τόσο στη χώρα μας, όσο και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί κανένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος, ώστε συνάνθρωποί μας με αναπηρίες, να μπορούν να παρακολουθούν ή να διοργανώσουν διαλέξεις, κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και άλλα δρώμενα επιμορφωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Εκτός της άμεσης ανάγκης να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος, η σημασία για την δημοτική κοινότητα που θα τον φιλοξενήσει, αλλά και για την χώρα μας, θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς θα αποτελέσει αιτία πρωτιάς για την Ελλάδα, σε Ευρωπαϊκό ίσως και διεθνές επίπεδο.

Τον πολυχώρο αρχικά οραματίστηκε ο Καθηγητής Γεωπληροφορικής και Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου Ανδρέας Βασιλόπουλος πριν από έναν χρόνο και μαζί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Αρζόγλου άρχισαν να σχεδιάζουν την υλοποίησή του. Σήμερα στην ομάδα οργάνωσης έχουν πλέον ενταχθεί αρκετοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας, καθένας έτοιμος να προσφέρει ανάλογα με το αντικείμενό του.

Στο πλαίσιο της μελέτης υλοποίησης του σχεδίου αυτού έχουν ήδη μελετηθεί και δυνατότητες επιχορήγησης του οράματος, είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, είτε μέσω κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχουν γίνει και ορισμένες προκαταρκτικές συζητήσεις με δημοτικές αρχές. Ωστόσο θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο ταιριάζει απόλυτα στις εγκαταστάσεις που ανήκουν στον δήμο σας και δεν είναι άλλες από αυτές του Παλαιού Αεροδρομίου. Μάλιστα η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου ίσως θα μπορούσε να συνδυαστεί και με ειδικά κονδύλια που αφορούν στην συντήρηση και αξιοποίηση των συγκεκριμένων κτιρίων.  Να τονίσουμε τέλος ότι η όλη η προσπάθεια της ομάδας μας έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Ήταν πολύ μεγάλη μας χαρά να πληροφορηθούμε το περεταίρω ενδιαφέρον σας για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας των συμπολιτών μας πέραν όλων των άλλων αναλόγων δραστηριοτήτων που κάνετε κάθε χρόνο. Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή μας να συζητήσουμε την πιθανότητα συνεργασίας μας και από κοντά.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Βασιλόπουλος, Δημ. Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου, Καθηγητής Γεωπληροφορικής

Κώστας Αρζόγλου, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης