Τα πορίσματα των Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού για τον Πολιτισμό στην Ραφήνα (ΕΜΠ, Οκτώβριος 2018), παρουσίασε η Ζωγραφιά (Έφη) Γιακουβάκη χθες το απόγευμα, στο χώρο του ΚΑΠΗ Ραφήνας, υλοποιώντας την υπόσχεση της αρχικής πρόσκλησης συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας σε αυτά. Τα εργαστήρια που έγιναν στα πλαίσια της διπλωματικής της εργασίας, είχαν στόχο να αποτυπώσουν την Πολιτιστική Ταυτότητα της Ραφήνας, έτσι όπως αναδεικνύεται από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος κα. Νεφέλη Τζανετάκου, ενώ παραβρέθηκαν και σχολίασαν οι καθηγητές του Τομέα Πολεοδομίας – Χωροταξίας στο ΕΜΠ κ.κ. Μαρία Μάρκου (επιβλέπουσα στην Διπλωματική Εργασία της Έφης Γιακουβάκη), Μηνάς Αγγελίδης και Γιώτα Θεοδωρά, καθώς και οι ενεργοί πολίτες της Ραφήνας και συμμέτοχοι στην έρευνα κ.κ. Στάθης Δημητρακός, και Αντώνης Λαζαρής.

Στο τέλος της παρουσίασης, έγινε σχετική συζήτηση κατά την οποία ο υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος με την ιδιότητα του καθηγητή, συνεχάρη την κ. Γιακουβάκη και τους συναδέλφους καθηγητές της από το ΕΜΠ, αναφέροντας ότι «ήθελε τόλμη να αναθέσουν ένα τέτοιο διεπιστημονικό θέμα, διότι συχνά οι διπλωματικές αυτές είναι δύσκολο να καταλήξουν σε συμπεράσματα». Στη συνέχεια σχολιάζοντας την εργασία συμπλήρωσε: «Εδώ όμως έχουμε μία επιτυχημένη εργασία που δείχνει μία επιστημονική μεθοδολογία ποσοτικοποίησης των “θέλω” των πολιτών. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων, πρέπει όμως σε ένα επόμενο στάδιο έρευνας, να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο που οι διοικήσεις θα υποχρεωθούν να λαμβάνουν υπόψη τέτοια συμπεράσματα στο σχεδιασμό τους.»

Στην εκδήλωση εκτός του επικεφαλής της Δύναμης Ανάπτυξης κ. Ανδρέα Βασιλόπουλου, παραβρέθηκαν και τα μέλη της ομάδας του κ.κ. Νίκος Μακρής, Δημήτρης Καρασταμάτης και Βαλερή Βασιλικού.