Εντείνεται η ανησυχία για τον ιό της γρίπης H1N1 με τον  αριθμό των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα να αυξάνεται ραγδαία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σύμφωνα με τους ειδικούς στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μεταξύ αυτών και στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Η νοσηλεύτρια Ελένη Μπαλιούση μιλά για το θέμα και καλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και υγιεινής στα σχολεία, καθώς και σε άλλους χώρους που έχουν άμεση πρόσβαση τα παιδιά.

«Ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει στον αέρα 2-8 ώρες, μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του βήχα και του φτερνίσματος και έμμεσα μέσω αντικειμένων που αγγίζουμε καθημερινά, όπως πόμολα, θρανία και κινητά τηλέφωνα. Ειδικά στα παιδιά σχολικής ηλικίας η μετάδοσή του γίνεται ευκολότερα μέσω των χεριών που έρχονται σε άμεση επαφή με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Τα παιδιά θα πρέπει να ενημερωθούν για τους κανόνες υγιεινής και τους τρόπους προφύλαξης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών. Οι γονείς από την πλευρά τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν το παιδί παρουσιάζει κάποιο από τα ύποπτα συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, μυαλγίες, δύσπνοια, πόνους στο σώμα ή έντονο βήχας που δεν υποχωρεί, να φροντίζουν να παραμείνει στο σπίτι και να ειδοποιούν το γιατρό τους».

Η κ. Μπαλιούση καταλήγει τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε από μόνοι μας αντιβιοτικά δεδομένου ότι όχι μόνο δεν είμαστε ειδικοί ώστε να κρίνουμε ποιό αντιβιοτικό πρέπει να χορηγηθεί αλλά επιπλέον γιατί τα απλά αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς της γρίπης».

Η Ελένη Μπαλιούση είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου με τη «Δύναμη Ανάπτυξης» με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Βασιλόπουλο. Είναι νοσηλεύτρια και μέλος εθελοντικών ομάδων αιμοδοσίας και προστασίας του περιβάλλοντος και των αδέσποτων ζώων.


Πηγή RPN