Ο μαρμάρινος οδοδείκτης των 25 χλμ, που βρίσκεται στη Διασταύρωση της Ραφήνας στην οδό Αναλήψεως (κοντά στο ΕΠΑΛ), αποτελεί ένα ιστορικό κειμήλιο για την περιοχή καθώς είναι ένας από τους 40 οδοδείκτες που τοποθετήθηκαν ανά χιλιόμετρο στην ιστορική πρώτη Μαραθώνια διαδρομή  κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. 

Ο «ΣΤ 25» όπως λέγεται, (ΣΤ από τη λέξη «στάδιο» και 25 για τη μέτρηση της χιλιομετρικής απόστασης) είναι ο μοναδικός οδοδείκτης που βρίσκεται στην αρχική θέση τοποθέτησης του, και αποτελεί έτσι ένα ιδιαίτερο μνημείο που δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί από τη δημοτική αρχή.

Μάλιστα, σε συνέχεια σχετικού ρεπορτάζ του RPN για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ιστορικό αυτό κειμήλιο λόγω των εργασιών που γίνονται δίπλα από το ΕΠΑΛ, ο υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ανδρέας Βασιλόπουλος, πάντα ευαισθητοποιημένος σε θέματα πολιτισμού και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, ανέλαβε δράση όπως άλλωστε κάνει με τα περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ευαισθησίας της δημοτικής αρχής.

Μετά από προσωπική επικοινωνία του με τον συνάδελφό του καθηγητή κ. Γιώργο Παναγιάρη, Πρόεδρο του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τον ενημέρωσε για το θέμα και συμφώνησαν το ΠΔΑ να αναλάβει δωρεάν την αποκατάσταση της ζημιάς αλλά και την συντήρηση του ιστορικού μνημείου ώστε με τη νέα του μορφή να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Μάλιστα, σχετικό έγγραφο έχει ήδη σταλεί από τον κ. Βασιλόπουλο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής για τις περεταίρω ενέργειες.