Στα μυστικά της μοριακής βιολογίας και της εφαρμοσμένης βιοϊατρικής έρευνας είχαν την ευκαιρία να μυηθούν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ραφήνας. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος DAYLIGTHING RIVERS οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης λυκείου επισκέφτηκαν την Ιατρική Σχολή στην περιοχή του Γουδή, με πρωτοβουλία του καθηγητή και υποψηφίου δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, Ανδρέα Βασιλόπουλου σε συνεργασία με τον καθηγητή Αντώνη Λαζαρή.

Ο κ. Βασιλόπουλος με την ιδιότητα του ως καθηγητή και οικονομικού διευθυντή του εργαστηρίου ευχαρίστησε τους συναδέλφους του καθηγητές του Α’ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα του να φιλοξενήσουν και να μιλήσουν στα παιδιά, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εξαιρετική η ποιότητα των μαθητών που επισκέφτηκαν το εργαστήριό μας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ήταν χαρά μας να τους φιλοξενήσουμε αλλά και να τους δείξουμε στην πράξη όσα έβλεπαν από τα βιβλία».

Οι τριάντα έξι μαθητές, που συνοδεύονταν από τον καθηγητή βιολογίας Αντώνη Λαζαρή και δύο ακόμη εκπαιδευτικούς, ξεναγήθηκαν στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής και το Μουσείο Παθολογικής Ανατομίας και αποκόμισαν χρήσιμες εμπειρίες, ενώ απέδειξαν με τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους το ενδιαφέρον τους για τις φυσικές επιστήμες και το υψηλό μαθησιακό τους επίπεδο.

Στη διάρκεια της τρίωρης εκπαιδευτικής επίσκεψης, ο Διευθυντής του εργαστηρίου και Καθηγητής Ιστοπαθολογίας κος Ανδρέας Λάζαρης, με μοναδική μεταδοτικότητα ενημέρωσε τα παιδιά για τα είδη των κυττάρων και των ιστών και τους έδειξε στο μικροσκόπιο παρασκευάσματα από βιοψίες ιστών ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή με καρκίνο του παχέος εντέρου. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του εργαστηρίου κος Νίκος Καβατζάς ο οποίος αρχικά μίλησε στους μαθητές για την ιστορία του εργαστηρίου που ξεκινά από το 1850 και στη συνέχεια τους παρουσίασε εκθέματα του Μουσείου Ανατομίας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Εργαστηρίου. Ο καθηγητής δεν παρέλειψε μάλιστα να δώσει πληροφορίες στους μαθητές για τους σπίλους (δηλαδή  για τις ελιές που βγάζουμε στο δέρμα μας), για το μελάνωμα και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, καθώς και για τον καρκίνο του πνεύμονα και την άμεση σύνδεσή του με το κάπνισμα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ομιλία της  καθηγήτριας Παθολογικής Ανατομικής με εξειδίκευση στην Περιγεννητική και Εμβρυϊκή Γενετική Παθολογοανατομία, κας Αναστασίας Κωνσταντινίδου που με έναν εύκολα κατανοητό τρόπο εξήγησε μεταξύ άλλων στα παιδιά τι είναι οι χρωμοσωμικές και οι συγγενείς ανωμαλίες κατά τη διάρκεια της κύησης.


Πηγή: RPN