Η ιδέα να φτιάξω το εργαστήριο «Tadelakt» γεννήθηκε από την ανάγκη να σταθώ στο πλευρό των πυρόπληκτων της Ραφήνας με μια σειρά από πρωτοβουλίες, που θα τους μυήσουν στην οικολογική φιλοσοφία και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να διοργανώσω ένα τριήμερο σεμινάριο στις αρχές του Φλεβάρη, που να αφορά αυτή την κατασκευαστική τεχνική που μας έρχεται από το μακρινό Μαρόκο και ξεχωρίζει για το φυσικό και άρτιο αισθητικό της αποτέλεσμα.

Πρόκειται για μια φανταστική αρχαία τεχνική, χάρις στην οποία μπορεί κανείς να φτιάξει αδιάβροχες επιφάνειες τοίχου στο μπάνιο και την κουζίνα αντί να χρησιμοποιήσει πλακάκια. Μπορεί ακόμη να κατασκευάσει είδη υγιεινής, όπως νιπτήρες και ντουζιέρες με μαρμαρόσκονη, ασβέστη, χώμα και φυσικά χρώματα.

Με την ευγενική χορηγία του Jason Carow, το σπίτι του ίδιου και της οικογένειά του στο Ν. Βουτζά το οποίο δεν κατοικείται μετά τις καταστροφές που υπέστη στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, μετατράπηκε σε ένα λειτουργικό και άνετο εργαστήριο. Οι κάτοικοι της περιοχής, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου, είχαν την ευκαιρία να μάθουν συνταγές μειγμάτων με ασβέστη και τεχνικές σοβά, ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής μεσογειακής αρχιτεκτονικής, με τοπικά υλικά και το μαροκινό “savoir faire” για τα φινιρίσματα tadelakt για αδιάβροχες επιφάνειες. 

Η ειδική στο Tadelakt, Claire Oiry, μας έκανε την τιμή, να έρθει από τα Χανιά, όπου ζει και εργάζεται, ειδικά για να μας μεταφέρει τις γνώσεις της για αυτή την τεχνική και να μας δείξει πώς την εφαρμόζουμε στην πράξη. Η Claire είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτος της σχολής της Grenoble στη Γαλλία, με εξειδίκευση στην ‘’αρχιτεκτονική με χώμα’’  (‘’architecture de terre”). Διδάχτηκε την τεχνική του tadelakt από κορυφαίους καθηγητές, όπως ο Danilo Dianti και ο Oumaima Bouslama και είναι δημιουργός της ιστοσελίδας www.spitispitaki.com, όπου μπορεί κανείς να βρει πρωτότυπες και μοντέρνες ιδέες για το σπίτι και τη διακόσμηση.

Το εργαστήριο «Tadelakt»  ήταν μόνο η αρχή. Με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών μας σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε στην περιοχή μας ένα συνολικό έργο οικολογικής δόμησης για τους πυρόπληκτους, που επιθυμούν να ξανακτίσουν τα σπίτια τους με οικολογικά και υγιή οικοδομικά υλικά, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

 

Βαλερή Βασιλικού, Σύμβουλος  Οικολογικών Λύσεων
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη «Δύναμη Ανάπτυξης»