Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down.  Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία η φωνή των ατόμων με σύνδρομο Down αλλά και  εκείνων που ζουν μαζί τους να μεγαλώσει και να ακουστεί πιο δυνατά. «Κανένας δεν μένει πίσω» («Leave no one behind») είναι το σύνθημα της φετινής εκστρατείας, που μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους: τα άτομα με σύνδρομο Down πρέπει να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. 

Τα άτομα αυτά ζουν ανάμεσά μας με αξιοπρέπεια. Θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαύσουν πλήρη και ίσα δικαιώματα, τόσο ως παιδιά όσο και ως ενήλικες και να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις της κοινωνίας ή της κοινότητας, στην οποία ανήκουν. Δυστυχώς συμβαίνει συχνά να αντιμετωπίζουν από τον περίγυρό τους αρνητική στάση με αποτέλεσμα να βιώνουν καθημερινά τη διάκριση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι όταν τα παιδιά με σύνδρομο Down ή άλλες αναπηρίες έχουν ευκαιρίες συμμετοχής σε κοινές δράσεις με τους συνομήλικούς τους, τότε μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον αποδοχής και σεβασμού από όλους, ενώ και τα ίδια αισθάνονται αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον τους. Επιπλέον ένα φιλικό περιβάλλον προετοιμάζει σωστά τα παιδιά αυτά ώστε να έχουν μια φυσιολογική ενήλικη ζωή αργότερα, να μπορούν να εργαστούν και να προσφέρουν ισότιμα στην κοινωνία.

«Κανένας δεν μένει πίσω» λοιπόν. Ας σεβαστούμε τα άτομα με σύνδρομο Down κι ας  τα βοηθήσουμε να ενταχθούν στην κοινωνία μας ώστε να έχουν μια όμορφη και φυσιολογική ζωή, όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Αρκεί να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα είναι τα πιο χαρισματικά πλάσματα με την πιο τρυφερή ψυχή και έχουν τόσα πολλά να μας διδάξουν και να μας προσφέρουν.

 

Ελένη Μπαλιούση, νοσηλεύτρια

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη «Δύναμη Ανάπτυξης»