Σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών όχι μόνο σε δημόσιους αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους.
 
Η προσβασιμότητα δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο τα άτομα που έχουν μόνιμα κινητικά προβλήματα, ή τα άτομα που περιστασιακά βρέθηκαν αντιμέτωπα με κινητικά προβλήματα, λόγω π.χ. ενός ατυχήματος ή τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να προσέχουν πώς κινούνται ή ακόμα τους γονείς που μεταφέρουν το παιδί τους με ένα καρότσι. Η προσβασιμότητα είναι θέμα πολιτισμού.
 
Στη Ραφήνα, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και πιο… προβληματική γίνεται η κυκλοφορία. Ιδιαίτερα δε στο κέντρο της πόλης είναι πραγματικός πονοκέφαλος για τους κατοίκους.  Για την προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ούτε λόγος!
 
Το πρόβλημα μάλιστα εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι ταξιδιώτες σταθμεύουν για μέρες τα αυτοκίνητά τους σε κεντρικά σημεία γύρω από την πλατεία και το λιμάνι. Η συμφόρηση αυτή προκαλεί αγανάκτηση τόσο στους κατοίκους, που η καθημερινότητά τους επιβαρύνεται, όσο και στους επισκέπτες της πόλης, που προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, φεύγουν προς άλλες περιοχές.
 
Επιτακτική, λοιπόν, είναι η ανάγκη της εξεύρεσης χώρων στάθμευσης σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων ελεγχόμενης στάθμευσης και την αστυνόμευση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. 
 
Ιωάννης Ξουρίκης, λογιστής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Δύναμη Ανάπτυξης»