Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας κ. Γιώργος Κικής, ξενάγησε τον Ανδρέα Βασιλόπουλο στο “Σπίτι Της Τρίγλιας”, στη Ραφήνα, στα πλαίσια της συνάντησης που είχε ο επικεφαλής μας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου την Πέμπτη 04/04/2019.

Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος θέλοντας να ευχαριστήσει τον πρόεδρο κ. Κική για την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση και την κουβέντα που είχαν την ευκαιρία να κάνουν, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ένα βίντεο από την ξενάγηση, τονίζοντας: “Είναι χαρά για μένα να συμμετέχω ενεργά στην ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας”.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

H επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των προγραμματισμένων συναντήσεων του Ανδρέα Βασιλόπουλου με όλους τους συλλόγους του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι-μέλη των συλλόγων αλλά και την γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.


Λίγα Λόγια για το “Σπίτι Της Τρίγλιας”

Το «Σπίτι της Τρίγλιας» αποτελεί το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης (επισκέψιμο κάθε Πέμπτη 18:0020:00), στο οποίο καταγράφεται γλαφυρά ο ξεριζωμός, τα όνειρα και οι ελπίδες των Τριγλιανών που δημιούργησαν τη σημερινή πόλη. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα από τα τυπικά προσφυγικά σπίτια που χαρακτήριζαν κάποτε τη Ραφήνα και συμπυκνώνει τη συλλογική μνήμη μέσα από κειμήλια και μαρτυρίες. Το σπίτι που βρίσκεται στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 30 στη Ραφήνα, χτίστηκε κατά τα πρότυπα και τις συνήθειες της εποχής: ένας χώρος εισόδου, ο αντρέ όπως λεγόταν (από το γαλλικό entree, που σημαίνει «είσοδος»), η μεγάλη κάμαρη (υπνοδωμάτιο), η κουζίνα και ο στάβλος, ένας μικρός χώρος στο πίσω μέρος του οικήματος. Αργότερα, το σπίτι αυτό είχε παραχωρηθεί ως κατοικία στον εκάστοτε ιερέα της Ραφήνας, μέχρι που το 1994 ο νεοσύστατος τότε Δήμος Ραφήνας παραχώρησε το οίκημα στον Σύλλογο Τριγλιανών, ξεκινώντας έτσι τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο. Το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα είναι έργο αφοσίωσης των μελών του Συλλόγου Τριγλιανών, οι οποίοι αναστήλωσαν και μετέτρεψαν το οίκημα σε ένα χώρο ανυπολόγιστης ιστορικής και λαογραφικής μνήμης. Σπάνιες φωτογραφίες, έπιπλα και σκεύη καθώς και χειροτεχνήματα αλλά και ενδυμασίες ανασυνθέτουν μια από τις πιο ταραγμένες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Σπίτι της Τρίγλιας, Ελ. Βενιζέλου 30, Ραφήνα