Ο καθηγητής και υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ανδρέας Βασιλόπουλος, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη ανησυχία των κατοίκων και έχοντας πάντα σαν γνώμονα τη μελέτη και τεκμηρίωση των προτάσεων του για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη πόλη, προχώρησε σε μια ακόμη σημαντική δράση εγκαθιστώντας σταθμό μέτρησης και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στο λιμάνι της Ραφήνας. Σε αντίθεση με την αδράνεια της δημοτικής αρχής και το νυν δήμαρχο των βαρύγδουπων λόγων και των υποσχέσεων, ο Ανδρέας Βασιλόπουλος αποφάσισε να δράσει και να καταθέσει προτάσεις και λύσεις για το λιμάνι, βασισμένες σε μελέτες και μετρήσεις και όχι σε αερολογίες.

Ο επικεφαλής μας, παίρνοντας ξανά την πρωτοβουλία, κάνει πράξη την απαίτηση των κατοίκων για λύση σχετικά με τη ρύπανση του λιμανιού από τα πλοία, τη στιγμή που ο νυν δήμαρχος, όχι μόνο αγνοεί το αίτημα, αλλά επιπλέον έχει «θάψει» από το Μάϊο του 2018 και το σχετικό ψήφισμα που ζητά υποδομές αλλά και έλεγχο στο ρυθμό ανάπτυξης του λιμανιού όσον αφορά τον αριθμό πλοίων που μπορεί να αντέξει. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα μάλλον «ενοχλεί» και γι αυτό παραμένει ένα χρόνο σχεδόν μέσα στα συρτάρια της δημοτικής αρχής χωρίς να αποστέλλεται στους αρμόδιους φορείς.

Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε μετά από πρόταση συνεργασίας που απεύθυνε ο Ανδρέας Βασιλόπουλος στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και οι μετρήσεις που θα παρακολουθούνται, αφορούν σε αέριους ρύπους (π.χ. NOx, SOx, COx), αέρια μικροσωματίδια εισπνεύσιμα και αναπνεύσιμα (PM2,5 και PM 10) και ηχορύπανση, τα οποία παράγονται από τη λειτουργία των μηχανών εσωτερικής καύσης πλοίων, οχημάτων αλλά και αεροσκαφών που διέρχονται από την περιοχή της Ραφήνας.

Η πρώτη φάση μετρήσεων ήδη ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί την 15η Ιουνίου 2019, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής μας: «Το περιβάλλον αλλά και η προστασία της υγείας των κατοίκων είναι για εμάς προτεραιότητα που δεν μπορεί να περιμένει την εκλογική μας νίκη. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε φρένο στην ανεξέλεγκτη επιβάρυνση της περιοχής από τη ρύπανση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διαρκείς επιστημονικές μετρήσεις και εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο όσων χρησιμοποιούν λάθος καύσιμο ή δημιουργούν ηχορύπανση. Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται αυτό το μεγάλο πρόβλημα οργανωμένα, συγκεντρώνονται στοιχεία ώστε ως νέα δημοτική αρχή να μπορούμε να υποβάλλουμε  τεκμηριωμένα καταγγελίες στους αρμοδίους φορείς.»

 

Δείτε το βίντεο από την εγκατάσταση του σταθμού:

{source}
<!– You can place html anywhere within the source tags –>

<script language=”javascript” type=”text/javascript”>
// You can place JavaScript like this

</script>
<?php
// You can place PHP like this

?>
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Da2flXVjlbg” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>
{/source}