Συνεχίζοντας την αδιάκοπη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή της Ραφήνας και του Πικερμίου, η Δύναμη Ανάπτυξης σας ενημερώνει για τη νέα εξέλιξη στο θέμα των δασικών:

Μετά την απόφαση του ΣτΕ που φρέναρε τις οικιστικές πυκνώσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην τελική κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου.

Οι βασικές διαφορές που εισάγονται είναι:

  1. Δεν χρησιμοποιείται πια η έννοια των οικιστικών πυκνώσεων, αλλά γίνεται αναφορά μόνο στις περιοχές ιώδους περιγράμματος (έτσι απεικονίζονται στην εφαρμογή του Ελληνικού Κτηματολογίου στην οποία αναρτώνται οι δασικοί χάρτες), οι οποίες εξαιρέθηκαν κατά την ανάρτηση του ευρύτερου δασικού χάρτη.
  2. Καταργείται η εξαίρεση από την ανάρτηση των δασικών χαρτών των περιοχών αυτών.
  3. Εισάγεται διαδικασία διπλού ελέγχου των εκτάσεων που υποδείχθηκαν ως τέτοιες περιοχές και προβλέπεται η κατά προτεραιότητα περιβαλλοντική τους διαχείριση με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις.
  4. Δεν γίνεται διάκριση στα προ και στα μετά 11-6-1975 κτίρια, αλλά εξισώνεται η διάρκεια στα 25 χρόνια (στο αρχικό σχέδιο νόμου η διάρκεια στα προ 1975 ήταν 40 χρόνια).
  5. Προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, μετά την κατάλληλη επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, το οποίο θα καθορίζει την τελική περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών αυτών.
  6. Δίνεται ο κατάλληλος χρόνος για να συνταχθούν τα σχετικά ΠΔ με βάση τις διατάξεις της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Είμαστε δίπλα στα προβλήματα των δημοτών και συνεχίζουμε…..