Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, καθηγητής Ανδρέας Βασιλόπουλος, ενημέρωσε για την δημοσίευση της απόφασης της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, σχετικά με την εισαγωγή των πληγέντων μαθητών σε ΑΕΙ, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων. Η απόφαση αφορά ειδικά και μόνο το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.


Η απόφαση του υπουργείου παιδείας που περιμέναμε για τους επιτυχόντες μαθητές μας των πανελλαδικών. Βέβαια έδωσαν 1% αντί για 2% που συζητούσαμε τόσο καιρό, χωρίς να μπορώ να καταλάβω γιατί ΤΣΙΓΚΟΥΝΕΥΤΗΚΑΝ μία τόσο θετική παροχή προς τα παιδιά μας.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου και Δημοτικής Ενότητας Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος, που έχουν πληγεί από την φονική πυρκαγιά του 2018 και οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.).

Το ειδικό ποσοστό αποδίδεται στους υποψηφίους ανά κατηγορία Λυκείου, ως εξής:

(i) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΓΕΛ αποδίδεται ποσοστό 0,54% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.).

(ii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. αποδίδεται ποσοστό 0,52% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή των υποψηφίων στο ειδικό ποσοστό, θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν οι πληγείσες περιοχές εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών και είναι τα εξής:

Α. Για τους μαθητές των ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. των περιοχών:

  1. Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεση του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2019.
  2. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία φοιτούσαν και είχαν υποβάλει την αίτηση – δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Β. Για τους αποφοίτους που κατοικούσαν μόνιμα στις περιοχές :

  1. Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεση του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2019.
  2. Δήλωση Ε1 οικονομικού έτους 2019 (χρήση 2018) του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου να κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας του.
  3. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία είχαν υποβάλει την αίτηση – δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον συγκεντρώσει όλες τις σχετικές βεβαιώ- σεις θα προχωρήσει άμεσα εντός τριών (3) ημερών στη σύνταξη ενός πίνακα με τους δικαιούχους υποψήφιους του άρθρου 1 και θα τους αποστείλει έντυπα και ηλεκτρονικά στην Διεύθυνση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να διεξαχθεί η επιλογή τους

Μετά τη διαδικασία επιλογής και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. έτους 2019, κάθε υποψήφιος, θα κριθεί για επιλογή για τις προβλεπόμενες θέσεις για κάθε Τμήμα ή Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, με βάση το σύνολο των μορίων κατά φθίνουσα σειρά μορίων και τη δήλωση προτίμησης του στο μηχανογραφικό δελτίο, με την προϋπόθεση ο υποψήφιος να έχει επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του 70% του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους, στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Ανδρέας Βασιλόπουλος


ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ