Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ανδρέα Βασιλόπουλου, Αντιδήμαρχου Ραφήνας – Πικερμίου για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με την επιστολή του προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επειδή προκλήθηκε πολύς θόρυβος από την πρωϊνή απάντηση του Γενικού Γραμματέα Ραφήνας Πικερμίου κ. Γκουγκουλή, σχετικά με την επιστολή μου στην οικονομική επιτροπή, θέλω να πιστεύω ότι προφανώς λόγω φόρτου εργασίας ο κ. Γενικός, στην απάντησή του, περιορίστηκε μόνο στο να αναφέρει τις δύο ενέργειες που έχουμε κάνει ως Δημοτική Αρχή για τη στήριξη των επαγγελματιών και αφορούν στην απαλλαγή τελών.
Τις αποφάσεις αυτές, όπως και ο ίδιος ξέρει, τις γνωρίζω πολύ καλά (μάλιστα και τις έχω ψηφίσει στο ΔΣ και έχω ασχοληθεί να ανέβουν με τη μορφή ηλεκτρονικών αιτήσεων στη νέα ιστοσελίδα του Δήμου μας, ώστε οι επαγγελματίες να μπορούν εξ αποστάσεως να υποβάλλουν την αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά). Χαίρομαι που ως μέρος της Δημοτικής Διοίκησης έχουμε όντως επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και που αρκετές φορές αποτελέσαμε παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους Δήμους.
Η ουσιαστική όμως στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων είναι μονόδρομος για να κρατήσουμε την τοπική οικονομία ζωντανή, για να περιορίσουμε την απώλεια θέσεων εργασίας, για να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει την «επόμενη μέρα». Για να γίνουν όμως αυτά, η στήριξη πρέπει να έχει πολλές μορφές και να περιλαμβάνει πολλούς τύπους επιχειρήσεων.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από τις δράσεις που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν:
– Την ενημέρωση όλων των επαγγελματικών (πολλοί δεν το γνωρίζουν ακόμα) ότι μπορούν να αιτηθούν απαλλαγή τελών και ότι λειτουργεί σχετική ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου μας
– Την ενεργοποίηση της δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης και μέσω της πλατφόρμας διαλειτουργικότητας της ΚΕΔΕ, όπως έχουν κάνει και αρκετοί Δήμοι.
– Την πλήρη απαλλαγή για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα κάνουν έναρξη εργασιών μέσα στην περίοδο της πανδημίας, των δημοτικών τελών για δύο χρόνια.
– Τη μείωση ή απαλλαγή τελών και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργίας τους (πρέπει να ζητήσουμε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου).
– Την παροχή δωρεάν e-shop και site για τις επιχειρήσεις του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, μέσω συνεργασίας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Προφανώς με μία διαλογική συζήτηση στην οικονομική επιτροπή (της οποίας δεν είμαι μέλος) μπορούμε να βρούμε επιπλέον δράσεις στήριξης και να εξειδικεύσουμε και τον τρόπο που αυτές θα εφαρμοστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Αυτός ήταν και ο σκοπός της επιστολής μου, το περιεχόμενο της οποίας και επαναλαμβάνω ακολούθως:
«Με δεδομένη την οικονομική ύφεση, ως παράπλευρη συνέπεια της πανδημίας του COVID-19, σχεδόν στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην τοπική μας κοινωνία εάν αυξηθεί ο ήδη υψηλός αριθμός επιχειρήσεων που αναγκάζονται σε διακοπή εργασιών, είναι μονόδρομος ο Δήμος μας να προβεί σε δράσεις και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Μέχρι να λειτουργήσουν όμως τα μέτρα αυτά, είναι λογικό, αλλά και επιβεβλημένο, ο Δήμος μας να επιστρέψει τα δημοτικά τέλη που αντιστοιχούν στους μήνες του 2020 για τους οποίους υπήρχε επιβολή του lockdown και διακοπή ή περιορισμός εργασιών.»
Τέλος, για την ατυχή λέξη «άδειασμα» που ορισμένα τοπικά site έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν ως τίτλο στην απάντηση του Γενικού Γραμματέα, τονίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι μαζί αγωνιζόμαστε ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε με κοινό σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη του Δήμου μας, Τέτοιες λογικές μόνο ζημιά προξενούν.
Δρ. Ανδρέας Βασιλόπουλος
Αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου
Καθηγητής Γεωπληροφορικής
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»