Kύριε Βασιλόπουλε είστε ο μόνος που δηλώνετε υποψήφιος δήμαρχος και ο μόνος που κάνετε συστηματική και στοχευμένη αντιπολίτευση. Πότε αποφασίσατε να διεκδικήσετε εκ νέου τον δήμο;
Ανδρέας Βασιλόπουλος: Η απόφαση είχε παρθεί πριν από τις εκλογές του 2019. Όταν ξεκινώ κάτι που θεωρώ σωστό, το προσπαθώ μέχρι να το επιτύχω. Το είχα ανακοινώσει και στον κ. Μπουρνούς από την αρχή της συνεργασίας και γι αυτό δέχθηκα ανελέητο πόλεμο από εκείνον και την ομάδα του. Εγώ πήγα να προσφέρω αυτά που μπορώ στην περιοχή μας, εγκαινιάζοντας μια διαφορετική αντίληψη συναινέσεων σε κοινές στοχεύσεις αντί για πόλωση και πόλεμο παρατάξεων. Εκείνοι όμως πάντα με θεωρούσαν ξένο σώμα και εχθρό, υπονόμευαν κάθε προσπάθεια μου. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι με αυτό το πολιτικό ήθος, οι όποιες καλές προθέσεις για μια εποικοδομητική συνεισφορά δεν ήταν πρόσφορη επιλογή. Είναι σαφές τώρα σε όλους ότι με πολεμούσαν επειδή εξ αρχής είχα δηλώσει την υποψηφιότητά μου, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί ελαφρυντικό στην απαράδεκτη στάση του κ. Μπουρνούς και της κλίκας του απέναντί μου.

Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει συνένωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης για να κερδηθεί ο δήμος;
Ανδρέας Βασιλόπουλος: Συνένωση των δυνάμεων πρέπει να υπάρξει και για να κερδηθεί ο Δήμος και για να διοικηθεί σωστά. Αυτό είναι κοινή πεποίθηση των περισσοτέρων μας. Έχω καλέσει για συζήτηση όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μπορώ να πω ότι μόνο με τον κ.Πιστικίδη εκφράστηκε από κοινού δημόσια η ανάγκη για μία προγραμματική συμφωνία για ενιαία εκλογική κάθοδο της αντιπολίτευσης και μάλιστα σε συνάντηση με μία ευρεία ομάδα κατοίκων. Βέβαια μέχρι αυτό να γίνει πράξη υπάρχουν πολλά εμπόδια, κυρίως από εκείνους της ομάδας του που φέρονται να έχουν ηγετικές βλέψεις. Η προεκλογική συνεργασία είναι μονόδρομος και το επιβεβαιώνω και από τις συζητήσεις που καθημερινά έχω με τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

Ο εκλογικός χρόνος όλο και λιγοστεύει και ήδη στη συνείδηση του εκλογικού σώματος έχει διαμορφωθεί η εικόνα του δίπολου Βασιλόπουλου–Μπουρνούς. Δεν θα εμφανιστεί κάποιος άλλος;
Ανδρέας Βασιλόπουλος: Δύσκολο. Ο πολιτικός χρόνος έχει όντως τελειώσει. Παλεύει βέβαια μήνες το στρατόπεδο Μπουρνούς να βρει κάποια μαριονέτα να κατέβει. Μάλιστα δίνει και δουλίτσες για δόλωμα σε κάποιους, αλλά ας μην επεκταθώ περισσότερο για την ώρα. Μπορεί κάποιος να ενδώσει και να τους κάνει το χατίρι. Βέβαια για να είμαστε ρεαλιστές, κάποιος εξαφανισμένος και άσχετος από τα τοπικά ζητήματα, που θα εμφανιστεί λίγους μήνες πριν τις εκλογές να «σώσει τους πολίτες» δεν θα έχει τύχη. Άλλωστε ο κόσμος είναι έτοιμος να αποδοκιμάσει την πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης, γιατί ξέρει ότι αυτό θα βοηθούσε την παράταξη Μπουρνούς.

Η όποια υποψηφιότητα εμφανιστεί ξαφνικά δεν θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς; Θα έχει εκλογικά κάποια τύχη;
Ανδρέας Βασιλόπουλος: Τύχη δεν θα έχει, αλλαγές συσχετισμών θα επιφέρει. Όταν κατεβαίνει κάποιος χωρίς αξιώσεις μόνο και μόνο για να κόψει ψήφους από την ενιαία κάθοδο της αντιπολίτευσης, με μοναδικό στόχο να επανεκλέξει Μπουρνούς, θα έλεγα όμως ότι είναι ο ορισμός του πολιτικού απατεώνα.Δεν νομίζω να κάνει κάποιο σοβαρό άτομο αυτό το λάθος.

Ποια είναι τα αδύνατα σημεία της παράταξης Μπουρνούς;
Ανδρέας Βασιλόπουλος: Το 2019, η παράταξη Μπουρνούς ήταν μία ομάδα που έβλεπε τη νίκη να έρχεται και μαχόταν. Τώρα είναι μία λαβωμένη ομάδα, στην οποία ο κ. Μπουρνούς έχει φερθεί πολύ άσχημα και που ξέρουν ότι με εμάς απέναντι είναι ντέρμπι που θα το χάσουν. Ξέρετε οι άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια που πρέπει να την σέβεσαι, αλλιώς αλλάζουν στρατόπεδο. Έχει χάσει από καιρό σοβαρούς υποψηφίους, οι οποίοι αναζητούσαν διέξοδο. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Φαίνεται και από τις διαμάχες τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και από το πόσοι δημοτικοί του σύμβουλοι έχουν ήδη μιλήσει μαζί μου αλλά και από το τι συζητούν μεταξύ τους σε πολλές ιδιωτικές συζητήσεις.

Πέρα από υποψηφίους είστε σε συζητήσεις και με άλλους φορείς για να έχετε τη στήριξή τους;
Ανδρέας Βασιλόπουλος: Στην παράταξή μας οι υποψήφιοι είναι τα άτομα στα οποία αποτυπώνεται η εκλογική μας δύναμη, γιατί αυτοί εκφράζουν τις ανησυχίες, τα αιτήματα και τις προσδοκίες των δημοτών. Η δύναμη προέρχεται από τον κόσμο και τους τοπικούς φορείς που μας υποστηρίζουν. Είμαστε ήδη από καιρό σε συζητήσεις με τους πυρόπληκτους, με αρκετούς οικιστικούς συλλόγους, με αρκετούς πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και με τοπικούς επιχειρηματίες. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλων οι απόψεις αντικατοπτρίζουν την απογοήτευσή τους ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στο Δήμο μας αλλά και την αγωνία τους βλέποντας τα τελευταία χρόνια την καθημερινότητα και την ασφάλεια τους να πηγαίνουν από
το κακό στο χειρότερο. Οι υποψήφιοι αναδεικνύονται μέσα από την τοπική κοινωνία που χειμάζεται και βλέπει ότι την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής να παρέμβει με έργα για να στηρίξει την τοπική αγορά, τις δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες, το οικιστικό και οικολογικό περιβάλλον και τη κοινωνική μέριμνα.

Κλείνοντας, πώς βλέπετε εσείς τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων; Ευνοούν Μπουρνούς ή Βασιλόπουλο;
Ανδρέας Βασιλόπουλος : Και εγώ και εκείνος ξέρουμε ότι αποκλείεται να ξεπεράσει το 42% του 2019. Τότε είχε μία πολύ πιο άφθαρτη ομάδα, όλα τα κεντρικά ΜΜΕ και τους βουλευτές να προβάλλουν τη θετική εικόνα ότι «δεν έφταιγε σε τίποτα» για τη φωτιά του 2018, το μεγαλύτερο μέρος του Πικερμίου υπέρ του, τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει επίσημα ψηφίστε Μπουρνούς. Σήμερα ξέρει ότι δεν έχει τίποτα από όλα αυτά και επιπλέον είναι επίσημα υπόδικος για την φωτιά στο Μάτι. Είχε και τότε βέβαια τεράστιο ποσοστό αρνητικής ψήφου στο 60%, το οποίο όμως μοιράστηκε στις τέσσερις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, επειδή αυτή δεν μπόρεσε να κατεβεί ενωμένη. Σήμερα η ψήφος της αντίδρασης είναι σαφώς μεγαλύτερη και ήδη βλέπουμε να συγκεντρώνεται στην παράταξή μας, η οποία επιδιώκει σταθερά και ανοικτά ευρεία, ισότιμη και διαφανή εκλογική συστράτευση όλης της αντιπολίτευσης. Το 2023 η διοίκηση Μπουρνούς θα φύγει και μαζί της όλοι οι παρατρεχάμενοι που σήμερα κάνουν τη λάντζα του και οι πολίτες θα ανασάνουν σε όλους τους τομείς.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία.
Ανδρέας Βασιλόπουλος: Ευχαριστώ, αν και τα συσσωρευμένα πραγματικά προβλήματα στο δήμο μας μιλούν από μόνα τους.

Δείτε την συνέντευξη εδώ.