ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 15/11/2022.

Το θέμα που ήρθε για συζήτηση στην 38η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου στις 15/11/2022, αφορούσε αίτημα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ περί προσωρινής παραχώρησης δημοτικού χώρου για 5+2 χρόνια, κοντά στο κοιμητήριο Ραφήνας στο πλαίσιο του έργου «Διευθέτηση – Οριοθέτηση Ρέματος Ραφήνας», με αποδοχή ανταποδοτικών έργων και εργασιών 550.000€ που θα γίνουν στον παραχωρηθέντα χώρο.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν μας ενημέρωσε ούτε πόσο κοστίζει ο δημοτικός χώρος που παραχωρούμε, όπως επίσης δεν μας επιβεβαίωσε με έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας ότι το ποσό των 550.000€ που δίνει ανταποδοτικά η εταιρεία είναι ανάλογο των έργων που θα γίνουν και είναι τα παρακάτω:

Απόσπασμα έκθεσης τεχνικής υπηρεσίας

Μια προφορική, γενική, αόριστη και πρόχειρη ενημέρωση που είχαμε από τον Αντιδήμαρχο Καλφαντή δεν αρκούσε για μια τόσο σημαντική συμφωνία.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι, ένα οικόπεδο το οποίο αγοράσαμε άρον-άρον για την κάλυψη «δημοτικών αναγκών», ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε πλήρως και τώρα ο Ε. Μπουρνούς το αποδίδει για 7 χρόνια σε μια εταιρεία. Ήταν προσχηματική η αγορά τότε;

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, αιτιολογώντας πλήρως την αρνητική μου ψήφο κάλεσα για πολλοστή φορά τον κ. Ε. Μπουρνούς να εγκαταλείψει την τακτική των αδιαφανών συμφωνιών στις οποίες εμπλέκει όλο το δημοτικό συμβούλιο σε μια λάθος πορεία.

Ακολουθεί η τοποθέτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο.

Η συζήτηση αυτή έχει ξαναγίνει όταν παραχωρήσατε και άλλο οικόπεδο στην ίδια εταιρεία πριν από κάποια χρόνια. Η διαδικασία που ακολουθούμε φέρνει όλο το δημοτικό συμβούλιο σε μια λάθος πορεία.
Καταρχάς, αν θέλαμε να ανταλλάξουμε την αξία των μισθωμάτων με την αξία των αντισταθμιστικών που ζητάμε ή που μας προσφέρει η INTRAKAT θα έπρεπε να έχουμε μια εκτίμηση του πόσο κοστίζει το μοναδικό οικόπεδο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εργοτάξιο για τα τόσα χρόνια και πόσο κοστίζει η εργασία που θα κάνει για κάθε μια από τις προσφερόμενες κατασκευές η INTRAKAT, όχι όμως προφορικά από τον κ. Καλφαντή αλλά συνημμένο στην εισήγηση και υπογεγραμμένο από την τεχνική υπηρεσία όπως έστειλε τα υπόλοιπα.
Άρα δεν έχουμε ούτε το πόσο θα έπρεπε να νοικιαστεί αυτός ο χώρος, ούτε το πόσο κοστίζει το αντισταθμιστικό όφελος για το Δήμο μας.
Επίσης, εάν κάποιος θέλει να δώσει αντισταθμιστικά στο Δήμο μας, ενδεχομένως να ήταν πιο συμφέρον να του πούμε να μας δώσει 550 χιλιάδες ευρώ μίσθωμα και να βγάλουμε ένα διαγωνισμό να κάνουμε αυτές τις εργασίες, και ας κατέβει και η ίδια η INTRAKAT που είναι ήδη εγκατεστημένη να το κάνει με χαμηλότερη τιμή από τα 550 χιλιάρικα. Αλλά όχι να ζητάτε από το δημοτικό συμβούλιο να ανταλλάξουμε το ένα με το άλλο, χωρίς να ξέρουμε αν είναι ισοδύναμα και ούτε μπορούμε να πιστέψουμε ότι η INTRAKAT η οποία κατέβηκε σε ένα διαγωνισμό 70 εκατομμυρίων, δεν προέβλεψε χώρο για εργοτάξιο την στιγμή που όλα τα έργα έχουν χώρο εργοταξιακό, δεν σκέφτηκε που θα είναι αυτός ο χώρος και δεν τον συμπεριέλαβε στην οικονομική της προσφορά.
Άρα εδώ υπάρχει και μια λογική αθέμιτου ανταγωνισμού, μιας άλλης εταιρείας που θα είχε ακριβύνει το τίμημά της για να μισθώσει με χρήματα και όχι δίνοντας υπηρεσία προς τον Δήμο, ακόμη και αν είναι ισοδύναμη, για να μισθώσει πραγματικά εργοτάξια εκεί που βολεύουν.
Επίσης μια τέτοια ενέργεια στερεί από την τοπική αγορά και από τον Δήμο μας, την ρευστότητα που τόσο την έχει ανάγκη και το ακούσαμε και στα προηγούμενα θέματα δίνουμε τόσα χρήματα στις ομάδες, και τις παρακαλέσαμε μάλιστα να δώσουμε 35 χιλιάδες ευρώ μόνο προκαταβολή, γιατί έχουμε ανάγκη ρευστότητας, χρειαζόμαστε διευκόλυνση από τις ομάδες και χαρίζουμε στην INTRAKAT 550 χιλιάδες ευρώ ή περισσότερα αν αποφασιζόταν ότι είναι μεγαλύτερο το τίμημα.
Και σε κάθε περίπτωση, εάν οι συγκεκριμένοι χώροι οι οποίοι αγοράστηκαν και είχαν καταψηφίσει τότε το θέμα λέγοντας ότι οι χρήσεις γης δεν επέτρεπαν την επέκταση του κοιμητηρίου, δεν θα χρησιμοποιηθούν εσκεμμένα από τη Δημοτική Αρχή για τα επόμενα 10, 8 ή 7 χρόνια, όσα θέλετε και ήδη έχουν περάσει άλλα 4 χρόνια από τότε που έγινε η αγορά, καθιστούν την τότε αγοραπωλησία προσχηματική, γιατί αγοράσατε κάτι που επί τόσα χρόνια δεν το είχατε χρησιμοποιήσει και τώρα σκοπεύετε πάλι να μην το χρησιμοποιήστε.
Βλέπουμε λοιπόν μια σειρά ανακολουθιών, στη λογική και τις αποφάσεις, όπως και αν προσπαθείτε να παρουσιάζετε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ψηφήσει ή ακόμα και αν δεν το χρειάζεται γιατί έχετε την πλειοψηφία και δεν σας ενδιαφέρει η γνώμη της αντιπολίτευσης, η οποία οδηγεί μόνο στη σκέψη ότι υπάρχει μια μαύρη μεθόδευση πίσω από αυτό και όχι η καθαρή μεθόδευση η INTRAKAT να πει ψάχνω χώρο, να κάνει μια ανοιχτή πρόσκληση, ο Δήμος να πει έχω αυτό τον χώρο, να προσφέρει λοιπόν κάτι, ένας ιδιώτης να πει κάτι άλλο και να καταλήξουμε σε μια οικονομική συνεργασία με την INTRAKAT, η οποία μάλλον πιστεύω ότι έχει βάλει στην οικονομική της προσφορά χρήματα για αυτό που πάει να βάλει τώρα δωρεάν και να μεταφέρει το κόστος μερικά χρόνια μετά ή μερικούς μήνες μετά.
Είναι από κάθε άποψη απαράδεκτο αυτό που κάνετε και θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει να το ψηφίσει αυτό, τουλάχιστον για να είναι νόμιμο αυτό που κάνουμε μέχρι να έρθουν οι εκτιμήσεις από την τεχνική υπηρεσία με σφραγίδα και υπογραφή του κόστους των υπηρεσιών της INTRAKAT και το κόστος του μισθώματος του ακινήτου αυτού για αυτά τα χρόνια από έναν εκτιμητή, τότε θα ξέρουμε αν είναι ισοδύναμα για να πάρουμε την απόφαση και τότε θα είναι μόνο η πολιτική μας απόφαση αν θέλουμε τα χρήματα μετρητά, αν πλήττεται η οικονομία της τοπικής αγοράς γιατί δεν νοικιάζει η INTRAKAT απευθείας από τους ιδιώτες ή αν ο Δήμος θα προτιμούσε να έχει μετρητά και όχι αντισταθμιστικά, αλλά τώρα είναι και παράνομη η απόφαση που παίρνουμε.