Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα έργα διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Αρ.Πρωτ.: BA 2999/1117

Πικέρμι, 20/11/2017

Προς:

  1. Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γραφείο Υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη

Υπόψη κ. Υπουργού, Τηλ. 210 6508000, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  1. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελου

Υπόψη κ. Αναπληρωτή Υπουργού,   Τηλ. 210 6475151, 210 6475168, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Θέμα: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα έργα διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας


Αξιότιμοι κύριοι,

Από το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου διέρχεται ένα από τα σημαντικότερα εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, χαρακτηρισμένο και ως «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος». Είναι γεγονός ότι το ρέμα αυτό στο παρελθόν περιοδικά έχει δώσει πλημμύρες στην πόλη της Ραφήνας, όπως επίσης ότι η έλλειψη οριοθέτησής του αποτελεί παράλειψη δεκαετιών που εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη της πόλης.

Για το λόγο αυτό εκπονήθηκε μία εκτενής μελέτη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διευθέτησης και οριοθέτησης ρέματος Ραφήνας», η οποία σήμερα βρίσκεται σε φάση  διαβούλευσης, ζητώντας τη γνωμοδότηση των δύο τοπικών μας συμβουλίων, της επιτροπής διαβούλευσης και αύριο του Δημοτικού Συμβουλίου (του οποίου είμαι και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης).

Θέλω να θέσω υπόψη σας τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με τα έργα εγκιβωτισμού της κοίτης του ρέματος με σκυρόδεμα και συρματοκιβώτια σε μήκος 15 χιλιομέτρων, το κόψιμο περίπου 1500 μεγάλων δένδρων πλατανιών, ελιών και λευκών, την καταστροφή των οικοτόπων που έχουν αναπτυχθεί. Η προτεινόμενη μέθοδος κινείται αντίθετα από τις Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, οι οποίες στο σύνολό τους υιοθετούν έργα με τα οποία εντάσσουν το υγρό στοιχείο στο αστικό τοπίο και μάλιστα το αξιοποιούν ως στοιχείο για τη βιώσιμη αστική τους ανάπτυξη.

Επιπλέον, θέλω να λάβετε γνώση ότι τα έργα αυτά θωρακίζουν ελλιπώς την πόλη μας αφού σχεδιάζονται για την πλημμύρα 20 ετών (όπως σαφώς αναγράφει η μελέτη), ενώ για τα ρέματα αυτά η ελάχιστη απαίτηση είναι για σχεδιασμό πλημμύρας 50 ετών.

Πέραν των περιβαλλοντικών όμως ανησυχιών που μοιράζομαι με πάρα πολλούς δημότες μας, θέλω να θέσω υπόψη σας και μία άλλη διάσταση. Η τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία, παρά το ότι προβλέπεται δημόσια διαβούλευση και γνωμοδοτήσεις οργάνων, βρίσκεται πάντα προ τετελεσμένων γεγονότων, καθιστώντας την όλη διαδικασία τυπική, αλλά ελάχιστα ουσιαστική. Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπόψη σας ότι αποτελεί αναγκαιότητα η υποχρεωτική επικοινωνία των μελετητών με την τοπική κοινωνία, ως «διαβούλευση στη φάση μελέτης» και όχι μόνον κατόπιν ολοκλήρωσής της, η  οποία μάλιστα πρέπει να ενταχθεί στους όρους εκπόνησης τέτοιων μελετών. 

Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου α) να τηρηθούν οι κανονισμοί για σχεδιασμό πλημμύρας 50 ετών και β)  να περιορισθούν οι επεμβάσεις επί της κοίτης ώστε μελλοντικά να έχουμε την ευκαιρία να ζούμε «μαζί» με το οικοσύστημα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και να το χρησιμοποιεί η πόλη μας ως πόλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Παραμένω στη διάθεσή σας.

Ανδρέας Βασιλόπουλος

© 2019 Δύναμη Ανάπτυξης. Αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από την AVMap GIS Α.Ε.

Please publish modules in offcanvas position.